Sanofi logo
A gyorsabb felépülésért
Magyarországi lakosok számára

Normaflore

Normaflore

Mikor szedjem a Normaflore probiotikumot?

A Normaflore probiotikum bizonyítottan javítja a bélflóra hatékony működését, így segíti a problémamentes emésztést. Kedvezően befolyásolja az immunrendszert és különböző vitaminokkal tölt fel. A Normaflore probiotikum ezáltal segíti a hatékonyabb gyógyulást és a szervezet gyorsabb felépülését.

Antibiotikus kezelés során

Ha betegek vagyunk mindannyian arra vágyunk, hogy mihamarabb talpra állhassunk, és újra élhessük a jól megszokott mindennapjainkat. Az antibiotikumok segítségével a baktériumok okozta betegségek ma már könnyen gyógyíthatóak. Abban pedig, hogy a romokban heverő szervezetünk gyorsan újra felépüljön a Normaflore probiotikum nyújt segítséget. A Normaflore probiotikum ugyanis jól kiegészíti az antibiotikumos kezelést: javítja a bélflóra működését már a kezelés során is, segíti az immunrendszert, javítja a vitaminellátást. Ezeknek hiányában a lábadozás elhúzódhat. Ezért fontos az antibiotikum-kezelések során a Normaflore probiotikum használata.

A bélflóra-károsodás leggyakoribb tünete esetén: hasmenés

Ugye mindannyiunk számára ismerős a hasmenés kellemetlen tünete? Mindig a lehető legrosszabb helyen és a legrosszabb időben kap el minket. De mi okozza? Hogyan védekezhetünk ellene? A hasmenésnek két típusát különböztetjük meg: a hevenyt és a krónikust. Tartós, egy hétnél tovább tartó tünetek esetén sürgősen orvoshoz kell fordulnunk! A heveny hasmenést számos tényező okozhatja és legtöbbször recept nélkül kapható gyógyszerekkel gyógyítható. A hasmenésnek valamilyen kiváltó oka mindig van.

A hasmenést kiváltó okok

  • baktériumok okozta ételmérgezés (pl.: Salmonella)
  • vírusok (pl.: Calici vírus)
  • antibiotikumok (felborítják a bél normális baktérium flóráját)
  • a túlzottan nehéz, zsíros ételek (az emésztőrendszer enzimjei nem birkóznak meg a bevitt táplálékkal)

A hasmenés okát természetesen mielőbb meg kell szüntetni. A tünetek súlyosságát csökkentheti és a betegség gyógyulását segítheti azonban, ha a bélben a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenül fontos „jótékony” baktériumok számát növeljük. Ezért is fontos, hogy a felborult bélflóránkat – aminek éppen a hasmenés az egyik tünete - helyreállítsuk probiotikus készítmények szedésével.

A bélflóra-károsodás további tünete esetén: puffadás

Egy-egy nagyobb lakomára és a gyorsan bekapkodott falatokra bélrendszerünk teltségérzettel, felfúvódással, görcsös hasi fájdalmakkal válaszolhat. Erről a témáról nem szívesen beszélünk, azonban óriási fontossággal bír, főleg akkor, ha egészségünk és általános jó közérzetünk forog kockán.
A puffadást meg kell különböztetni a has duzzanatától. Ez utóbbi oka lehet például a hasüregben felhalmozódó folyadék, vagy az egyes szervek megnagyobbodása. A haspuffadás gyakori panasz, tulajdonképpen fokozott gázképződésről van szó a gyomor-bélrendszerben, és többnyire fokozott gázürítéssel, úgynevezett flatulenciával is jár. Szubjektív rossz érzést, teltségérzetet, feszülést, néha gyomor görcsöket okoz. A puffadás oka rendszerint a táplálék nem megfelelő emésztése, a stressz, a nem megfelelő életmód. A puffadás kellemetlen, de nem veszélyes tünet, sokszor életmódbeli változtatásokkal (pl. diétával) jól orvosolható.
Az erőteljes felfúvódáson könnyen tudunk segíteni, ha tudatosan figyelünk az egyenletes légzésre, és az ennivaló alapos megrágására. A jó hasi légzés serkenti továbbá az emésztést, és jótékonyan hat beleinkre is. A jó hasi légzés során ugyanis a rekeszizmunk is dolgozik, ami segíti, hogy a hasüregben légzésről-légzésre változzon a nyomás. Ezért figyeljünk arra, hogy a belégzésnél jó mélyre szívjuk a levegőt – mintha a hasunkba akarnánk beszívni – kilégzésnél pedig arra, hogy laposodjon a hasunk – mintha a hasunkból akarnánk kipréselni a levegőt. Ritkán előfordul, hogy a puffadás komolyabb betegségre utal, vagy gyógyszeres kezeléssel függ össze. Ilyen kezelés lehet az antibiotikum-kúra, ami komoly következményekkel járhat beleink és az immunrendszerünk egészségére. Ilyen esetekben érdemes a probiotikus készítmények használata, melyek segítenek visszaállítani a bélflóránk egészséges egyensúlyát és segítenek a kellemetlen puffadás legyőzésében. Ne feledjük! Tartós problémákkal forduljunk kezelőorvosunkhoz, hogy tisztázhassuk a tünetek okát!

A bélflóra-károsodás egyéb tünete esetén: hányinger, hasfájás

Mai rohanó életünkben a stressz az életünk mindennapos részévé vált. Szorító határidők a munkahelyen, magánéleti problémák, kimerültség. Gyakran ezek a problémák is okozói lehetnek egy igen kellemetlen tünetnek: a hasfájásnak.
A hasfájás, gyomorfájás okai szerteágazóak. Egy gyulladás, a vérellátás zavara, de akár egy daganat is felelős lehet a kellemetlen hasfájásért. Megjelenési formája szerint is több típusát különböztetjük meg: görcsös, tompa, égető, hirtelen megjelenő vagy lassan erősödő, gyorsan múló és tartós, helyhez kötött vagy kisugárzó.
A hányás és a hányinger oka számos betegség és állapot lehet. Gyakran fertőzés, ételmérgezés áll a háttérben, ritkábban a bélműködés leállása, a hasüregi szervek gyulladása vagy a hashártya irritációja okozza. Kialakulhat a panasz idegrendszeri okok (agyhártyagyulladás), kinetikus érzékenység (hajózás), vagy mérgezés, túlzott alkoholfogyasztás kapcsán is. Egészséges terheseknél a terhesség első harmadában is gyakran előfordul és lelki okok is kiválthatják. A hányinger rendszerint a hányást előzi meg, de nélküle is előfordulhat. Fertőzés, ételmérgezés esetén néhány órán, esetleg egy-két napon belül megszűnik. Mindenkor fontos, hogy folyadékbevitelről gondoskodjunk, elkerüljük a kiszáradást. Az akut tünetek elmúltával pedig segíthet, ha a bélflórát erősítjük, hiszen így segíthetjük az emésztést és a méregtelenítést, ami a hányinger csökkenését segíti elő.

A bélflóra-károsodásnak tulajdonítható gyermekkori akut és krónikus gyomor-bél rendszeri betegségek esetén

A betegség kialakulása nem pontosan ismert, de az megállapítható, hogy a stressz sokszor fokozza a panaszokat. A hasi fájdalom mellett jelentkezhet továbbá puffadás, hasmenés vagy székrekedés is. A panaszok megjelenése általában időszakos, de rendszerint hosszú éveken keresztül visszatér. Szerencsére azonban a kellemetlenségek ellenére semmiféle komolyabb következménye nincs a betegekre. A probiotikumok alkalmazása ebben az esetben is rendkívül fontos, hiszen a kutatások kimutatták, hogy alkalmazásuk az ilyen tüneteket csökkenthetik.

Utolsó módosítás: 2016.06.09.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A normaflore szuszpenzió, a normaflore kapszula és a normaflore max bacillus clausii-t tartalmazó vény nélkül kapható gyógyszer.