Printed From:

Legyőzhetetlen baktériumok?

Antibiotikumok nélkül elképzelhetetlen a mai orvoslás. A penicillin feltalálása után addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni. A fejlődő országokban ma is a különféle fertőző betegségekbe halnak bele a legtöbben. Ezek jelentős része antibiotikummal gyógyítható.

Az antibiotikum ugyanakkor nem csodaszer, és annak ellenére, hogy súlyos esetben akár életet is menthet, nem megfelelően alkalmazva káros hatásokkal is számolni kell: elterjedésének és széleskörű használatának negatív következményei is vannak.

  • A baktériumok ugyanis alkalmazkodnak a megváltozott környezethez, ha tehát gyakran és indokolatlanul szedünk antibiotikumot, növeljük az ellenálló (rezisztens) baktériumok elszaporodásának az esélyét. Erre jó példa, hogy míg korábban a legáltalánosabb gennykeltő baktérium, a Staphylococcus aureus könnyedén elpusztítható volt penicillinnel, ma már teljesen ellenálló vele szemben.
  • A helytelen, túlzott mértékű, illetve indokolatlan antibiotikum használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek rezisztensek a különböző gyógyszerekre - jelenleg ez az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázat a világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy ha a folyamatot nem sikerül megállítani, az oda vezethet, hogy a jövőben a legáltalánosabb fertőző megbetegedésekre sem lesz hatékony gyógyszer.

Mire kell(ene) figyelni az antibiotikumokkal kapcsolatban? Mindenekelőtt arra, hogy az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, a vírusos megbetegedések, például a közönséges nátha vagy influenza gyógyulását nem segítik, csak az esetleges súlyos – bakteriális! – szövődményeket kell antibiotikummal kezelni. Enyhe bakteriális fertőzések esetén szükségtelen a szedésük, mivel az ember saját immunrendszere képes legyőzni a kórokozókat. Ahogy azt korábban már említettük, a feleslegesen bekapkodott antibiotikumok rezisztenciához vezetnek, azaz, amikor tényleg szükség lesz rájuk, könnyen lehet, hogy hatástalannak bizonyulnak.

Gyakori hiba, hogy a betegek az orvos által felírt gyógyszer szedését a kúra vége előtt abbahagyják, holott a gyógyszer csak akkor hat megfelelően, ha addig, és akkora dózisban alkalmazzuk, ahogy azt az orvos előírta. Fontos az is, hogy a maradék gyógyszerekkel egy, a családban később jelentkező megbetegedést ne próbáljunk házilag kezelni. Minden antibiotikummal kezelt betegség orvosi felügyeletet igényel!

Abban az esetben, ha tényleg szükség van az antibiotikum-kúrára, érdemes a szervezet egészséges működésének helyreállítását támogatni. Az antibiotikumok ugyanis károsíthatják az immunrendszer működésében fontos szerepet játszó bélflórát. Ennek az az oka, hogy ezek a gyógyszerek nemcsak a minket megbetegítő baktériumokat pusztítják el, hanem azokat is, amelyekkel gond nélkül együtt élünk, sőt egészségünk őrei is. Az immunrendszer egyik legfontosabb eleme a bélflóra, amely rengeteg baktériumból épül fel, amelyek hozzájárulnak az immunrendszerünk karbantartásához. Azonban ha antibiotikumot szedünk, ezeknek a baktériumoknak jelentős része elpusztulhat. A bélflóra helyreállításában hatékony segítség lehet a Normaflore probiotikus gyógyszer, amely segíti a bélflóra regenerálódását az antibiotikum-kezelés után.

SAHU.BCL.16.09.0340o (2017.07.18.)

Mi a Normaflore? Tájékozódhat az antibiotikum és probiotikumok kapcsolatáról, az antibiotikumok szedésének szabályairól. Ismerje meg, mi a bélflóra szerepe.