Printed From:

Milyen betegségekre írnak fel az orvosok antibiotikumot?

Az antibiotikumokat baktériumok okozta megbetegedések esetén veti be az orvostudomány – vírusfertőzés esetén hatástalanok. Az antibiotikumok elpusztítják a baktériumokat vagy megakadályozzák a szaporodásukat. Leggyakrabban légúti fertőzések miatt van rájuk szükség.

Az orrmelléküregek gyulladása nagyon gyakori megbetegedés, az akut gyulladást vírus vagy baktérium okozza. Antibiotikumos kezelés akkor szükséges, ha az orrváladék gennyessé válik, a tünetek (láz, levertség, orrdugulás) nem enyhülnek.

A garat (a köznyelv ezt a területet nevezi „toroknak”) területének leggyakoribb bakteriális megbetegedése az orrmandula gyulladás, ami orrdugulással, az alvást is megnehezítő nehézlégzéssel és sokszor halláscsökkenést okozó középfül gyulladással jár együtt. Súlyos esetekben antibiotikum kezelést igényel.

A garatmandula gyulladást rendszerint a streptococcus baktérium okozza, és az év bármely szakaszában kialakulhat, akár nyáron is. Hirtelen jelentkezik, erős torokfájdalommal, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodással, nyelési nehézséggel, magas lázzal, elesettséggel. A kezelés általában 10 napos antibiotikumkúrával történik.

Az alsó légutak gyulladása a hörghurut és a tüdőgyulladás. Előbbi rendszerint egy felső légúti gyulladás nyomán alakul ki, aminek fő tünete a köhögés. Amennyiben a köpet sárga vagy zöld színű, akkor biztosan baktériális fertőzésről van szó. A tüdőgyulladást leggyakrabban baktériumok okozzák (ritkábban vírusok vagy gombák). Általában lázzal, elesettséggel jár, köhögéssel és rossz közérzettel. Ha a bakteriális eredet igazolt, antibiotikumot kell szedni. A tüdőgyulladásnak speciális esetei is vannak, például a tuberkulózis vagy a légionárius betegség. A tuberkulózis sajnos napjainkban újból egyre gyakrabban fordul elő. Lappangva alakul ki, gyakran kíséri rossz közérzet, hőemelkedés, fogyás. Hónapokig tartó, kombinált antibiotikus kezelést igényel. A légionárius betegség elnevezését onnan kapta, hogy először légiós veteránok gyűlése után betegedtek (és többen meg is haltak) meg tömegesen ettől a baktériumtól és ekkor azonosították a kórokozót is, melyet „Legionellának” neveztek el. A baktérium a gyűlésterem légkondicionáló berendezésének nem kellően tisztán tartott szűrőberendezéseiből került a levegőbe onnan pedig a tüdőbe. Ma már sokat tudunk erről a baktériumról (sőt, nem is csak egy baktérium, hanem egy egész „család” ismert). Mindenhol megtalálható, veszélyt azonban csak akkor jelent, ha finom vízcseppekhez tapadva belégzéskor lejut az alsó légutakba. Fertőző forrást jelenthetnek mindazok a fertőzött berendezések, melyek finom vízszemcséket juttatnak a levegőbe (a légkondicionáló berendezéseken kívül pl. a szökőkutak, a kerti locsolók párásítók, stb.) A súlyos, kétoldali, magas lázzal, hidegrázással, nagyfokú elesettséggel, akár deliriummal is járó betegség kórházi körülmények között speciális antibiotikum és egyéb kiegészítő kezeléseket igényel.

Mint látjuk, az antibiotikumok korunk gyógyászatának legfontosabb és leghatékonyabb fegyverei közé tartoznak, nélkülük nem képzelhető el a modern orvoslás, ám mint minden gyógyszernek, az antibiotikumoknak is lehetnek mellékhatásai. Károsíthatja például a bélflórát (a bélflóra szerepe pedig rendkívül fontos az immunrendszer működésében), ami a betegeknél hasmenést, hasfájást, puffadást, hányingert okozhat. Ezek a kellemetlen mellékhatások könnyen orvosolhatóak probiotikumok használatával, amelyek nem mellesleg segítik a gyógyulást is. A probiotikumok jótékony mikroorganizmusok, amelyek a szervezetbe jutva javítják a bélflóra állapotát. A Normaflore segíti a bélflóra regenerálódását antibiotikum-kezelés és hasmenés esetén.

SAHU.BCL.16.09.0340o (2017.07.18.)

Mi a Normaflore? Tájékozódhat az antibiotikum és probiotikumok kapcsolatáról, az antibiotikumok szedésének szabályairól. Ismerje meg, mi a bélflóra szerepe.