Printed From:

A bélflóra szerepe az egészség megőrzésében

Ha figyelmünket nem kerülné el minduntalan, hogy bélrendszerünk felülete mintegy 200-300 négyzetméter, és ez az érzékeny réteg a nap minden pillanatában kapcsolatban áll a külvilággal, bizony jobban vigyáznánk az azt borító bélflóra egészségére.

Pedig ekkora felületen érintkezünk a külvilág állandóan változó hatásaival amikor étkezünk, vagy ha gyógyszereket fogyasztunk. Persze nehéz elképzelni, hogy az emésztőrendszerünk is nyitott a környezetünk ingereire, de az igazság ez. Emellett fontos kiemelni, hogy a tápcsatornánk nem csupaszon áll a külvilággal szemben, hanem a bélflóra védi azt. Ráadásul a bélflóra kiterjedtebb felületen fedi a tápcsatornát, mint a bőrünk vagy a tüdőnk, így nagyobb felületen is találkozik a külső környezetből származó ingerekkel.

A bélflóra kiemelt szerepet játszik az immunrendszer működésében.

Ennek oka az, hogy az immunsejtjeink 70-80%-a a tápcsatorna immunrendszerében fejlődik ki. Itt az immunsejteket - azok érése során - a bélflórában jelen lévő jótékony baktériumok modulálják és stimulálják, mintegy "tanítják" a szervezet számára leghelyesebb működésre. Innen a keringéssel azután a szervezetünk minden részébe eljutnak. A bélflóra egyensúlyának felborulása ezután könnyen érthető módon allergiára hajlamosító tényező, hiszen zavart szenved ez a beállítódási folyamat.

A legfontosabb tehát, hogy a bélflóránk felborult egyensúlyát hamar helyreállítsuk.

SAHU.BCL.16.09.0340n (2017.07.20.)

Ismerje meg, mi a bélflóra szerepe, mi károsítja a bélflórát, melyek a bélflóra károsodásának tünetei, mit tehetünk a bélflóra védelme, valamint helyreállítása érdekében, melyek afokozott veszélyforrások, mire kell figyelni strandolás során. Ismerje meg a gyermekek belső védelmi rendszerét.