Printed From:

Étrend-kiegészítő és gyógyszer

Ön tudja, mi a különbség?

A gyógyszertárak és boltok polcain már olyan színes termékskálával találkozhatunk étrendkiegészítők és gyógyszerek esetében is, hogy igazán nehéz döntéseket kell meghoznunk, amikor megfelelő megoldást keresünk egy adott problémára. Alábbi cikkünk egy kis segítséget nyújt abban, hogy miért érdemes nem csupán a reklámok és látványos csomagolás alapján dönteni, és miért szükséges az alapvető fogalmakról megfelelően tájékozódni.

Ahogyan a mondás is tartja: Vigyázat, nem minden az, aminek látszik! Lássuk a legfontosabb különbségeket gyógyszerek és étrend-kiegészítők között:

Mik is ezek a termékek pontosan?

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ: Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek. Ennek egyik oka, hogy szemben a gyógyszerek szigorúan ellenőrzött piacra kerülésével, az étrend-kiegészítők forgalmazása csak bejelentéshez kötött. Az étrend-kiegészítők egészséges emberek számára készült termékek, melyek kedvező hatást gyakorolhatnak a szervezetre, de nem rendelkeznek gyógyító vagy betegségmegelőző hatással. Olyan állítások, amelyek a készítmény szervezetre, egészségre kedvező hatását mutatják be hivatalosan, csak akkor tüntethetőek fel a termékekkel kapcsolatosan, ha általánosan elfogadott és tudományosan alátámasztott bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy a termék valamely összetevőjének fogyasztása konkrét és pozitív hatásokkal bír az emberi szervezetre.

GYÓGYSZER: A gyógyszer emberi betegségek kezelésére vagy megelőzésére szolgál, és az élettani funkciók helyreállításával, javításával vagy módosításával teszi mindezt. A gyógyszerek gyógyszerhatóanyagokat tartalmaznak, és forgalmazásukhoz nem elég csak bejelentést tenni a hatósághoz: egy alapos és mindent kimerítő procedúrán kell végigmennie a gyógyszernek ahhoz, hogy a gyógyszertárak polcaira kerülhessen.

Hogyan kerülhetnek forgalomba?

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ: Az étrend-kiegészítők forgalomba hozatalához elég egy egyszeri hatósági bejelentés, de nincsen szükség semmilyen további engedélyeztetésre vagy ellenőrzésre.

GYÓGYSZER: Gyógyszerek esetében a termékek hatékonyságát és lehetséges mellékhatásaikat először laboratóriumban, majd szigorú előírások mentén, nagy körültekintéssel állatokon tesztelik, ezek után pedig, az alanyok biztonságát nem fenyegetve, egészséges és beteg embereken végzett klinikai vizsgálatok elvégzése is szükséges annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb biztonsággal kerüljön a piacra az adott árucikk.

Szállítás és forgalmazás esetén milyen szabályoknak kell megfelelniük?

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ: Az étrend-kiegészítőknek az élelmiszerre vonatkozó szabályoknak kell megfelelniük szállítás és forgalmazás tekintetében.

GYÓGYSZER: Gyógyszerek esetén speciális minőségbiztosítással ellenőrzött, zárt rendszereken keresztül történik a szállítás. Kizárólag patikákban, egészségügyi intézményekben, vagy az árusításukra külön engedéllyel rendelkező forgalmazóknál vásárolhatjuk meg őket, mely szintén egyféle garanciát jelent a termékbiztonságra.

Minek higgyünk, mi alapján válasszunk?

GYÓGYSZER: Gyógyszerek esetében a termékek csomagolásán mindig megtalálhatóak az engedélyezési számok, melyek a következő betűkkel kezdődhetnek: OGYI-T (gyógyszer), OGYI-HGAL (homeopátiás gyógyszer), OGYI-HG (homeopátiás gyógyszer javallattal), OGYI-TN (hagyományos növényi gyógyszer) vagy az EU jelölés (centralizáltan engedélyezett gyógyszer). Ezeket a betűket mindig további számok követik, „per” jellel elválasztva, tehát például OGYI-T-00000/00 vagy EU/1/01/111/111-111. Ezen jelölések segítségével a beteg vagy fogyasztó meg tudja állapítani, hogy gyógyszert vagy egyéb, gyógyszernek nem minősülő szert alkalmaz.

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ: Étrend-kiegészítőknél nem találkozunk ilyen betűjelekkel, hiszen az engedélyezési eljárás itt nem történik meg, csak a regisztráció, más néven notifikáció.

Döntsön mindig felelősséggel, válasszon körültekintően, hiszen egészsége forog kockán!

GYÓGYSZER: A Normaflore termékcsalád Bacillus clausii-t tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszercsalád. Engedélyezési száma OGYI-T betűjellel került kiadásra, így biztosak lehetünk benne, hogy a termék visszakereshető és biztonságos, a hatékonyságot is igazoló gyógyszerminősítési procedúrán ment keresztül.

 SAHU.BCL.16.09.0340l (2017.09.07.)