Printed From:

Folyton beteg a gyerek, mit tegyen a mami?

A szülők tapasztalatból tudják, hogy közösségbe járó csemetéjüknek szinte egész télen folyik az orra.
A felső légúti megbetegedések tízszer gyakrabban fordulnak elő gyerekkorban, mint az összes többi betegség. A fertőzést általában vírusok okozzák, amelyeknek remek táptalaj a zsúfolt csoportszoba vagy osztályterem. A gyerekek immunrendszere ráadásul még gyengébben működik, mint a felnőtteké. A kórokozók könnyen megtelepszenek az orr-és a garatüreg nyálkahártyáján, náthát, torokfájást, köhögést okozva. Sokszor a vírusok nyomán különféle baktériumok is befészkelik magukat, és szövődményként jelentkezik a láz, a gennyes orrváladék, a fülfájás vagy akár a tüdőgyulladás.

Mit tehetünk, hogy elejét vegyük a tünetek súlyosbodásának?

Az orrcseppek segítenek a nyálkahártya gyógyulásában, és hatékony lehet a levegő párasítása is. A nedves levegő enyhíti a gyulladást, és a fájdalmat.
Különösen hatékony száraz, „ugató” köhögésnél. A legjobb a hideg párát fújó párásító, de segíthet egy lábosnyi forralt víz is egy marék konyhasóval.
Visszatérő fertőzések esetén érdemes felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost, hogy kiderüljön, nincs-e a háttérben megnagyobbodott orrmandula vagy egyéb probléma, ami az állandó panaszokat okozza.
A tünetek súlyosbodását immunerősítéssel is csökkenthetjük.

Tippek nátha ellen

  • Fontos, hogy megtanítsuk a gyermeknek a helyes orrfújást és figyelmeztessük a gyakori kézmosásra.
  • A megfelelő higiénia mellett a megbetegedések elkerülése érdekében érdemes törekedni az immunerősítésre.
Utolsó módosítás: 2016.03.22.