Printed From:

Egy hetet járunk, kettőt nem?

Véget ért a vakáció, elkezdődött az új tanév. Sok szülő retteg, vajon a közösségbe járás miatt miféle betegségek söpörnek majd végig ezen az őszön-télen a családon. Sokan teszik fel háziorvosuknak a kérdést: hogyan készíthető fel a szervezet a vírusok-baktériumok elleni harcra?

Miért veszélyes a közösség?

A gyermekkor leggyakoribb megbetegedése a felső légúti fertőzés, a nátha, a torokgyulladás, és ezek szövődményei, mint például a középfül-gyulladás. A vírus cseppfertőzéssel terjed: a zsúfolt osztálytermekben, óvodai csoportszobákban villámgyorsan, hiszen a gyerekek még kevéssé figyelnek a higiéniára, az alapos kézmosásra. A levegő, a tárgyak kórokozókkal fertőzöttek. Ráadásul a kisebbek még nem tudnak helyesen orrot fújni – és nem is igen szeretnek. Ideális esetben náthás gyermek nem menne közösségbe, de a gyakorlat azt mutatja, a munkába járó szülők általában akkor tartják otthon a kicsiket, ha belázasodnak. Így a kis betegek jelentős része behurcolja a fertőzést a közösségbe. A gyenge immunitású társaik vannak különösen veszélyben. Mit tehetünk, hogy megerősítsük gyermekünk szervezetének védekezőképességét?

Az immunerősítésnek különböző módjai vannak.

  • Fontos az egészséges, vitamindús táplálkozás.
  • A finomított répacukrot cseréljük nyírfacukorra vagy mézre.
  • Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű pékárut.
  • Kerüljük az édességet, a gyorséttermi ételeket.
  • Lényeges, hogy a gyermek minden nap legyen friss levegőn, akkor is, ha hideg van, mert így edződik a szervezete, és a szoba fűtött, száraz, meleg levegője kiszárítja a légutakat, amelyek így védtelenné válnak. (Nem csak energetikai szempontból fontos, hogy ne fűtsük túl a lakást!)
  • A gyermekek nagy része kialvatlan, korán kel, későn fekszik, nem pihen eleget. Márpedig a fáradtság kikezdi a szervezet védekezőképességét!
  • A megbetegedések elkerülése érdekében érdemes megerősíteni az immunrendszert.
Utolsó módosítás: 2016.03.22.