Printed From:

Van-e lehetőség a kisgyerekkori fertőzések kivédésére?

Persze, van, de korlátozottan. A teljes elkülönítés, a steril környezetben való nevelés nem járható út és értelme sincs. A védekezés első és legfontosabb lépése a kor szerinti védőoltások beadatása.

A gyermekkorban nagyon gyakori, enyhe lefolyású, de mégis sok gondot okozó vírusfertőzések, pl. nátha vagy a lázzal járó felső légúti hurut ellen azonban még nincs hatékony megelőzési stratégia, sőt gyógyszer sincs a kezelésére. Ezekben a megbetegedésekben az antibiotikumok hatástalanok, sőt inkább csak kárt okoznak. Küzdeni ellenük csak úgy lehet, ha a szervezetet tesszük minél ellenállóbbá, hogy kevesebb és enyhébb lefolyású fertőzést kapjon a gyermek. Erre alkalmasok az egészséges táplálkozás, a sok friss levegő, a testmozgás, a nyugodt, kiegyensúlyozott családi légkör és az elegendő alvás mellett a probiotikumok is, mint a szervezet immunrendszerét kedvezően befolyásoló szerek.

A hasmenés szintén gyakran előfordul a közösségbe járó gyermekeknél, akik egymástól gyorsan elkapják a szennyezett tárgyakkal vagy piszkos kézzel terjedő betegségeket. Hasmenés, hányás esetén csak kivételesen van szükség antibiotikum adására, annál fontosabb azonban a folyadékbevitel. Nem kell aggódni, ha a kisgyermek 1-2 napig alig eszik, de arra ügyelni kell, hogy ne száradjon ki, ezért folyamatosan itatni kell. A probiotikumok ilyen esetben is segítenek, megrövidítik a hasmenés időtartamát, gyorsítják a bélflóra regenerációját és enyhítik a tüneteket.

Néha azonban szükség van antibiotikumok adására is, de kizárólag a baktérium okozta fertőzések kezelésére. Sajnos erre nem indokolt esetben, például vírus okozta fertőzés esetén is sor kerülhet, pedig az antibiotikumok nem ártalmatlan szerek. A kórokozók hozzászokhatnak, és szükséges esetben esetleg hatástalanokká válnak, a gyermek szervezetét is megterhelik, mellékhatásaik vannak. Az egyik leggyakoribb mellékhatás az antibiotikum szedéséhez társuló hasmenés, azért alakul ki, mert az antibiotikum nem csak a betegséget okozó baktériumot, hanem a normális bélflórához tartozó jótékony baktériumokat is kiirtja. Ezért ajánlatos antibiotikus kúra esetén probiotikumokat is adni a kisgyermeknek, amelyek a bélflóra helyreállítását segítik.

Ismerje meg a gyermekek belső védelmi rendszerét, a gyermekek számára készült Normaflore-t. Töltse le a Normafóka kifestőit. Bővítse tudástárát, tudja meg, mik a probiotikumok.

Utolsó módosítás: 2016.03.22.