Printed From:

A bélflóra védelme strandolás során

Megkezdődik a strandszezon, indulhat a fürdőzés! A strandolás azonban kellemetlen meglepetéseket is tartogathat, a vizükben található fertőzések fenyegetőek lehetnek.

Ezért könnyen előfordulhat, hogy bőrkiütéssel, szemölcshöz vezető fertőzéssel, orrnyálkahártya-, fül- vagy kötőhártya-gyulladással, akár vírusos hasmenéssel is hazatérhetünk a strandolásból. Ha hosszabb ideig tartózkodunk a medencében, a víz eltávolíthatja fülünk természetes védőrétegét. A fülzsír természetes védelme nélkül pedig a baktériumok és gombák könnyen okozhatnak külsőfül gyulladást. Ez erős fájdalommal jár, amely rágás hatására fokozódhat. Ha bőrünk nem megfelelően fertőtlenített vízzel érintkezik, viszkető, égető érzést tapasztalhatunk. Ez a fertőzés jele, amit az édes- és sós vizekben egyaránt előforduló paraziták, vagy lárváik okozzák. Komolyabb esetekben apró vörös kiütések, dudorok is jelentkezhetnek percekkel, vagy akár napokkal a fürdőzés után.

Az egyik legkellemetlenebb fertőzés azonban a vírusos vagy bakteriális hasmenés, amely cseppfertőzés útján terjed, ezért könnyen elkaphatjuk, akár úgy is, ha a medence szennyezett vizét lenyeljük. A tünetek rendszerint nem azonnal, hanem általában csak 1-2 héttel a fürdőzés után jelentkeznek.

Vajon mire számíthatunk akkor, ha természetes vizekhez megyünk strandolni? Általánosságban elmondható, hogy nyílt vízben nehezebb megfertőződni, egyrészt azért, mert az élő vizek minősége egészen más, mint amilyen egy épített strand vagy uszoda vizéé, másrészt a hőmérséklete is eltér ezekétől (a melegvizes medence kedvez a kórokozóknak).

Magyarország álló- és folyóvizeink minősége változó, ennek megfelelően a fertőzésveszély is eltérő. A legkedveltebb tavaink – mint a Balaton és a Velencei-tó – vize általában tiszta, jó minőségű és alkalmas a strandolásra, de ez függ a vízállástól! Alacsony vízállás esetén nagyobb az esély a kórokozók elszaporodására. A fertőzéseket néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetjük, így valóban önfeledten csobbanhatunk a medencébe.

Először is, ha betegnek érezzük magunkat, mellőzzük a strandolást! Fontos, hogy próbáljuk elkerülni a víz lenyelését! A vízbe lépés előtt és a kijövetel után mindig zuhanyozzunk le, minimalizálva a fertőzés lehetőségét. Ezt természetes fürdőhelyeken is tegyük meg, ha van rá lehetőség! A fülgyulladás elkerüléséhez fürdőzés után fülünkből alaposan távolítsuk el a vizet!

Ha áldozatául estünk a hasmenéssel járó vírusos fertőzésnek, sokat segíthetnek a probiotikumos készítmények a regenerálódásban. A patikákban kapható probiotikumok a bélflóra egyensúlyának helyreállítása révén képesek arra, hogy vírusos hasmenést is kezeljünk velük. A probiotikumokkal lerövidítheti a betegség lefolyását, csökkenti a székletürítés mennyiségét, továbbá alkalmazása mellett a kórokozók gyorsabban eltűnhetnek a szervezetből.

 

SAHU.BCL.18.05.0293b (2018.07.21.)

Ismerje meg,mi a bélflóra szerepe, mi károsítja a bélflórát, melyek a bélflóra károsodásának tünetei, mit tehetünk a bélflóra védelme, valamint helyreállítása érdekében, melyek afokozott veszélyforrások, mire kell figyelni strandolás során. Ismerje meg a gyermekek belső védelmi rendszerét.

 

Utolsó módosítás: 2018.07.26.