Printed From:

A csecsemőkori hasmenés

Csecsemő- és gyermekkorban a hasmenés gyakran jelentkező probléma, azonban igen komoly következményekkel járhat, ezért rendkívül fontos minél korábban felismerni a tüneteit, és megkezdeni a betegség kezelését.

 

Az anyatejjel táplált kisbabáknak általában félig vagy nagyon lágy a széklete, de akut hasmenés az ő esetükben sokkal ritkábban fordul elő – egy éves kor alatt csupán 50%-a a tápszeres babákénak. A kizárólagos szoptatás jelentősége a baba számára számos betegség ellen véd, köztük a hasmenés esélyét is csökkenti.

Ha a széklet minősége, mennyisége megváltozik, tehát a szokásosnál többször tapasztaljuk és állaga folyékonyabb, vizesebb, akkor hasmenéses állapotról beszélhetünk – legyen a baba táplálása akármilyen. Láz, hányás vagy véres széklet olyan kísérő tünetek lehetnek, melyek feltétlenül indokolják az orvoshoz fordulást.

A legnagyobb és legáltalánosabb veszélyt – a megnövekedett folyadékvesztés miatt – a kiszáradás jelenti, ami különösen gyakran fordulhat elő hat hónapos kor alatt. Nagyon fontos, hogy a kiszáradás ellen időben lépjünk fel, melynek jeleit csecsemőkorú gyermekünk esetén is fel kell tudnunk ismerni. Figyelmeztető jelek: száraz száj, lepedékes nyelv, könnyek hiánya, aláárkolt szemek, a fejtető szintjéhez képest besüppedt kutacs (kutacs: a csecsemő koponyájának az a puha része, ahol a koponyavarratok találkoznak), kevesebb vizelet.

Miért jó megoldás a probiotikum?

A probiotikum olyan készítmény, mely a bél szempontjából fontos, élő mikroorganizmusokat tartalmaz. A Normaflore probiotikumok fő összetevője a Bacillus clausii spóra. A B. clausii a természetben is gyakran előforduló, a bélflórában feltételezhetően megtalálható jótékony baktérium. A probiotikumok alkalmazása olyan gasztroenterológiai betegségek esetében lehet hasznos, amelyekben igazolható a bélflóra kóros megváltozása. Ilyen betegség lehet például az antibiotikum okozta hasmenés és a vírusos vagy bakteriális eredetű hasmenés.

Csecsemőknek hasmenés esetén a bélflóra állapotának helyreállítása érdekében 1-2 ampulla Normaflore 2 milliárd spórát tartalmazó szuszpenzió a javasolt mennyiség, ami megfelel egy ampulla Normaflore Extrának.

 

SAHU.BCL.18.05.0293b (2018.07.21.)

Utolsó módosítás: 2018.07.26.