Printed From:

A csecsemőkori hasmenés

A csecsemőkorban (1 éves kor előtt) fellépő hasmenés igen komoly következményekkel járhat, ezért rendkívül fontos minél korábban felismerni a tüneteit, és megkezdeni a betegség kezelését.

Az anyatejjel táplált kisbabáknak általában félig vagy nagyon lágy a széklete. Ha a szokásosnál többször tapasztaljuk és állaga folyékonyabb, vizesebb, akkor hasmenéses állapotról beszélhetünk. A hasmenés legnagyobb veszélye a megnövekedett folyadékvesztés miatt a kiszáradás, ami ellen időben fel kell lépni.
Általános kísérő tünetei lehetnek a levertség, vagy éppen az ingerlékenység, a száraz száj és a beesett szemek. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, akkor is sok folyadékot kell a babának adni, ha nem akarja elfogadni. Anyatejes babákat minél gyakrabban kell ilyenkor szoptatni, cumisüvegből etetett babáknak a szokásosnál kisebb adagokat, de gyakrabban kínálgassunk. Ha sikerül elegendő folyadékot adni a csecsemőnek, elkerülhető, hogy kórházi körülmények között, infúzióval pótolják azt.

Miért jó megoldás a probiotikum?

A probiotikum olyan készítmény, mely a bél szempontjából fontos, élő mikroorganizmusokat tartalmaz. A Normaflore fő összetevője a Bacillus clausii, amely a természetben is gyakran előforduló, a bélflórában feltételezhetően megtalálható jótékony baktérium. A probiotikumok alkalmazása olyan gasztroenterológiai betegségek esetében lehet hasznos, amelyekben igazolható a bélflóra kóros megváltozása. Ilyen betegség lehet például az antibiotikum okozta hasmenés és a vírusos vagy bakteriális eredetű hasmenés.

A babák bélflórájának kialakulását befolyásolja, hogy anyatejes vagy tápszeres gyermekről van szó, hiszen rögtön a szülés után elkezdődik az ártalmas és ártalmatlan anyagok felismerésének tanulási folyamata a testben. A csecsemőkort követően jelentősen már nem változik a bélflóra összetétele, csak abban az esetben, ha valamilyen külső hatás, például antibiotikum kúra, vagy valamilyen fertőzés éri.

Utolsó módosítás: 2016.03.22.