Printed From:

Bélflóra regenerálás hasmenést követően

Avagy miért lehet káros, ha semmit nem teszünk ellene…

A gyakori székletürítés igen negatívan hat a bélflórára, ami a hasmenés megszűnése ellenére nem biztos, hogy egészségesen tud továbbműködni. Mint minden egyensúlyából kibillenő rendszernek, a bélflóránknak is segítségre van szüksége, hogy regenerálódhasson, és újra megfelelően funkcionáljon – ezáltal pedig védelmet nyújtson testünk számára.
A kiegyensúlyozott bélflóra kiemelkedően fontos szerepet tölt be egészségünk megőrzésében: befolyásolja a test védekező képességét, és mintegy láthatatlan szervként szerepet játszik szervezetünk működésének összhangjában.

Hasmenésről beszélhetünk – a WHO irányelvei alapján – ha három vagy több alkalommal jelentkezik laza széklet, kettő vagy annál több, egymást követő napon át. Azon felül, hogy a probléma igen kellemetlen, még veszélyes is lehet, hiszen rövid úton akár kiszáradáshoz is vezethet. Ennek tünetei: kimerültség, szomjúságérzet, száraz száj és nyálkahártyák, fejfájás, szédülés és szapora szívverés. Hosszú távon számolnunk kell azonban további szövődményekkel is, hiszen a hasmenés károsítja a bélflórát, felborítja a bakteriális egyensúlyt, így akár a tápanyagok felszívódását is károsíthatja a bélrendszerben, ami végzetes következményekhez vezethet.
Hasmenés kialakulhat akkor is, amikor a bél normál baktériumflórája antibiotikumos vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések miatt felborul, illetve bakteriális, esetleg vírus eredetű gyomor–bélrendszeri fertőzés miatti akut problémaként lehet jelen.

Mit kell tennünk?

Szüntessük meg mihamarabb a hasmenést – de ne csak a tüneti kezelésre törekedjünk!
A hasmenés igen káros, és súlyos szövődményekkel járhat, ezért ne késlekedjünk kezelni a problémát. Amit szintén lényeges tudnunk, hogy nem elég a felszínes, tüneti megoldásra törekednünk: ügyelnünk kell a kiváltó okok megszüntetésére, amennyiben lehetséges, illetve törekednünk kell a bélflóránk helyreállítására az újra kialakulás veszélyének elkerülése érdekében.

Igyunk sok folyadékot a kiszáradás megakadályozásáért!
A kiszáradás roppant veszélyes lehet, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk hasmenés esetén – még akkor is, ha szomjúságérzetünk nem jelentkezik.

Ügyeljünk a higiéniára!
Gyakori és alapos kézmosás, szükség esetén kézfertőtlenítő szerek használata, konyhánk tisztasága, a fürdőszoba higiéniája mind–mind elengedhetetlen feltételek a hasmenés elkerülésére.

Szedjünk probiotikumot!
A probiotikumok jótékony baktériumokat tartalmaznak, melyek segítik a bélműködés helyreállítását. Ezáltal a túlzottan gyakori székeléssel kapcsolatos problémák megoldásában is hatékonynak bizonyulnak, de ugyanakkor a hasmenés okozta felborult egyensúlyt is helyreállítják a bélflórában.
Egyfajta körforgás ez: a hasmenés károsítja a bélflórát, és ez a károsodás utat enged az újabb hasmenéses betegség kialakulásának – fontos tehát, hogy a probiotikumok védelmével gátat szabjunk ennek a lavinaszerű folyamatnak.

A hasmenés kezelésére, káros hatásainak enyhítésére és az antibiotikum terápia után fellépő bélflóra egyensúlyvesztésének megelőzésére hatékony megoldást nyújthat a probiotikum készítmények alkalmazása. Az akut hasmenés* kiegészítő kezeléseként a Normaflore Extra vény nélkül kapható gyógyszer kiválóan alkalmas a gyorsabb felépülés elősegítésére.

 

Forduljunk orvoshoz!
Feltétlenül forduljon orvoshoz abban az esetben, ha véres székletet, szédülést, kiszáradás jeleit, ájulásérzést, vagy bármilyen további komoly tünetet tapasztal! Amennyiben a hasmenés huzamosabb ideig fennáll vagy a tünetek súlyosbodnak, szintén elengedhetetlen lehet a szakember segítsége.

 

* Bakteriális vagy vírusos fertőzés okozta akut hasmenés.
** Amennyiben szükséges.

SAHU.BCL.16.09.0340t (2017.11.24.)

Mikor szedjek probiotikumot? Antibiotikumos kezelés során, hasmenés, puffadás, hányinger, hasfájás esetén.