Printed From:

Felnőttkori hasmenés

A hasmenés kellemetlen, kimerítő, nehezen kezelhető. Többféle módon is el lehet kapni, és a kezelésére sem csak egyféle megoldás létezik. Most összegyűjtjük a legfontosabb tudnivalókat.

Hasmenésről abban az esetben beszélhetünk, ha valakinek naponta háromnál többször van széklete, és az a megszokottnál hígabb. Okozhatja például vírus, baktérium, vagy fertőzés – pl. romlott étel: általában hús, tojás, vagy sajt. Emellett akár egyes gyógyszerek, leggyakrabban antibiotikumok is válthatnak ki ilyen hatást, mivel ezek a készítmények a kórokozók mellett a bélrendszer hasznos baktériumait is elpusztíthatják, és ennek egyik tünete lehet a gyakori és híg széklet.

Hasfogó helyett

A nagy többségnek az ugrik be, hogy ilyenkor hasfogót kell bevenni, a többi meg majd megoldódik, azonban ez nem minden esetben jó döntés, hiszen így egyrészt csak tüneti kezelést alkalmazunk, nem pedig az okot szüntetjük meg, másrészt, sok esetben éppen a hasmenés okozója nem tud távozni a szervezetből. Hasmenés esetén az egyik teendőnk, hogy kiderítsük, mi okozza a hasmenést, a megfelelő kezelést ugyanis csak ezt követően lehet elkezdeni.

Jó hír azonban, hogy probiotikus baktériumokkal az akut bakteriális vagy vírusos eredetű, illetve antibiotikum okozta hasmenések kezelése kiegészíthető. A probléma rövidebb ideig tart, ráadásul a gyógyszerek mellékhatásaival sem kell számolni. Ha a hasmenést antibiotikum-kúra okozta, az orvosok nagy többsége probiotikumok szedését javasolja.

Normaflore a gyorsabb felépülésért!

A Normaflore probiotikumok vény nélkül kapható gyógyszerek, fő alkotóelemük a Bacillus clausii spóra. A B. clausii a bélflórában feltételezhetően megtalálható jótékony baktérium. Alkalmazása során segíti a bélflóra helyreállítását antibiotikum-kezelések és vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzések okozta károsodás esetén.
Hasmenés esetén kiemelten fontos a betegség kezelése mellett a folyadék, só, vitamin és ásványi anyagpótlás is.

Figyeljünk az idősekre

Felnőttkori hasmenés tekintetében különösen érintettek az idősek. Az ő korosztályuk immunvédekezése általában már gyengébb. Ehhez hozzájárul, hogy különböző okok miatt táplálkozásuk sokszor nem megfelelő és számos egyéb betegségük van, amire sokféle gyógyszert szednek. Ezek együttvéve könnyen eredményezik, hogy normális bélflórájuk károsodik, a jótékony bélbaktériumok száma pedig csökken, ezért hasmenéses megbetegedések esetén az idősebbeknek fokozattan ajánlott a probiotikus készítmények használata!

Hogyan kerüljük el a hasmenést?

Megkímélhetjük magunkat egy-két kellemetlenségtől, ha odafigyelünk az alapvető higiéniás szabályok betartására: a rendszeres kézmosásra, az ismeretlen eredetű, mosatlan vagy romlott ételek kerülésére. Amennyiben a háttérben valamilyen betegség vagy étel intolerancia (például laktózérzékenység) áll, akkor a megelőzés a megfelelő diéta betartása lehet.

 

SAHU.BCL.18.05.0293b (2018.07.21.)

Utolsó módosítás: 2018.07.26.