Printed From:

Hasznos tippek vírusos/bakteriális hasmenés esetére

Mit tegyünk, mit kerüljünk, hogyan kezeljük?

A hasmenéses betegségeket az év bármely szakában elkaphatjuk, hiszen azoknak nincs igazi szezonja.

A fertőzésnek alapvetően két útja van: közvetlen a beteggel történő érintkezés, ”szennyezett kéz” révén vagy közvetve a korokózó baktériummal, vírussal szennyezett táplálék elfogyasztása után. Az utóbbi számos konyhatechnikai hibából eredhet (nem kellő idejű sütés, főzés, nem kellően megmosott zöldségek, főzés utáni nem megfelelő hűtés stb.). A lényeg hogy a korokozók vagy toxinjaik szájon át jutnak be a szervezetbe. Az élelmiszerek okozta fertőzés gyakori közösségekben, iskolákban, idősek otthonában stb. A szennyezett víz okozta fertőzések külföldi utak során veszélyeztethetnek. A közös illemhelyek fontos szerepet játszanak a betegségek elterjedésében megfelelő kézmosás nélkül. A hasmenéses betegségek terjedésének az is az egyik oka, hogy a megbetegedettek közül sokan nem maradnak otthon, hogy kipihenjék a kellemetlenségeket, és így a munkahelyen, tömegközlekedésen, boltokban, uszodákban vagy bármilyen más zárt helyen könnyedén továbbadják a kórt, így pedig kisebb-nagyobb járvány is kialakulhat.

A bakteriális és vírusos fertőzések sok tekintetben hasonló tünetekkel járnak: hányinger, hányás, gyakori székletürítés, hasi diszkomfort lázzal vagy láztalanul.

A kórképek kialakulásáért vagy a baktérium toxin okozta bélnyálkahártya károsodás vagy a bélnyálkahártyán történő szaporodás a felelős, sok esetben mindkettő. A bakteriális bélfertőzések és a vírusfertőzések vízveszteséget és az elektrolit egyensúlyt befolyásolják károsan, híg vizes székletet okozva. A bél gyulladását előidéző kórokozók nyálkás, sok esetben véres székletet eredményeznek.

Baktériumok közül a leggyakoribbak a Salmonella fajok, az E. Coli fertőzések. A rutin laboratóriumi vizsgálatok során ezen kívül a Yersinia, Campylobacter és Shigella kimutatására van lehetőség. Utóbbi Magyarországon ma már csak ritka és enyhe betegséget okoz.

A Salmonella fertőzések gyakorisága a nem kellően feldolgozott baromfihús illetve a tojás elfogyasztásának köszönhető. Súlyos tünetekkel járhat és a fertőzés hosszantartó tünetmentes baktériumhordozást eredményezhet, főleg antibiotikum kezelés után. Csecsemőkorban különösen veszélyes, kórházi kezelést igénylő szeptikus kórforma alakulhat ki.

A nem kellően sült marhahús fogyasztását követő „hamburger-járványok” az E. Coli toxikus fertőzésnek köszönhetők.

A Staphylococcusok is gyakori ételmérgezők, különösen édességekben szaporodnak.

A vírusok (rotavírus, astrovírus, calici vagy más néven norovirus, enterovirusok, adenovirus) a vékonybél nyálkahártyáját károsítva okoznak fokozott bélperisztaltikát, folyadék és só veszteséget.

Míg a rotavírus inkább a gyermekek körében okoz betegséget, a calicivírus vírus minden korosztályt érint. Mivel a calivivírus tünetmentesen is ürülhet a széklettel, sőt a betegek hányadékából elpárolgó levegő útján is fertőzhet, nehezen uralható tömeges közösségi járványt okozhat.

Hogyan védekezik a szervezet a hasmenés korokozói ellen

 • normális gyomorsav – a gyomor pH-ja elpusztítja a baktériumok nagy részét
 • normál bélflóra
 • normál vagy fokozott bélmotilitás (kórokozó eltávolítása)
 • immunitás
 • csecsemőknél szoptatás!

Hogyan előzzük meg a vírusos és bakteriális hasmenést?

Néhány általános tanács a higiéniával kapcsolatosan, nagy vonalakban:

 • Mossunk kezet gyakran és alaposan, különösen mosdóhasználat után.
 • A konyhánk, fürdőszobánk tisztaságára mindig ügyeljünk otthonunkban.
 • Amikor nem otthonunkban tartózkodunk, a fertőtlenítő kézmosók, nedves törlőkendők nagy segítséget nyújthatnak a higiénia megőrzésében. Bíztassuk gyermekeinket is e szabályok betartására.
 • Csak biztonságos eredetű, jól átfőtt ételeket és tiszta forrásból származó italokat fogyasszunk.
 • Csak pasztörizált tejet és tejtermékeket válasszunk.
 • A gyümölcsöket, zöldségeket mindig alaposan mossuk meg, esetleg hámozzuk, mielőtt megennénk őket.
 • Ügyeljünk arra, hogy nyers ételekkel érintkező konyhai eszközeink (kések, vágódeszkák stb.) minden esetben alaposan tisztításra kerüljenek.
 • Tároljuk ételeinket biztonságos körülmények között, megfelelő hőmérsékleten, tiszta és fertőzésmentes helyen.

Hogyan kezeljük a hasmenéses beteget?

 • Antibakteriális kezelésre csak meghatározott súlyos esetekben, orvosi ellenőrzés mellett van szükség, ez alól kivétel az úgynevezett utazási hasmenés.
 • A hasmenéses betegségek esetén az első teendő a folyadék és elektrolit pótlás, kiszáradás elleni védelem, melynek megoldására szájon át adható készítmények állnak rendelkezésre.

Klinikai vizsgálatok által igazolt, hatékony segítség a Normaflore Extra:

Hasmenés esetén a tüneti kezelés mellett szervezetünk regenerálódását is aktívan segíthetjük. A felépülésben és közérzetünk javulásában természetes segítséget nyújtanak a jótékony baktériumokat tartalmazó probiotikumok, már a hasmenés megjelenésének első napjától.

A Normaflore Extra használata – a különlegesen ellenálló Bacillus clausii hatóanyagának köszönhetően – elősegíti a bélflóra egyensúlyának helyreállítását, és ezáltal szervezetünk regenerálódását. Továbbá segít felgyorsítani a gyógyulás folyamatát, hogy Ön mihamarabb újra a régi lehessen!

Kombinálja a tüneti kezelést Normaflore Extrával, és szabaduljon meg a kínzó hasmenéstől!*

 

Forduljunk orvoshoz!

Feltétlenül forduljon orvoshoz abban az esetben, ha a következő tünetek közül bármelyet, vagy egyéb aggasztó tünetet tapasztal:

 • véres széklet
 • szédülés
 • kiszáradás jelei: szomjúság, kevesebb és/vagy sötét színű vizelet, száraz bőr, fáradtság, szédülés, izzadás hiánya
 • ájulásérzés

Amennyiben a hasmenés huzamosabb ideig fennáll, vagy a tünetek súlyosbodnak, szintén elengedhetetlen lehet a szakember segítsége.

 

* Bakteriális vagy vírusos fertőzés okozta akut hasmenés
** Amennyiben szükséges

SAHU.BCL.16.09.0340k (2017.07.12.)

Mikor szedjek probiotikumot? Antibiotikumos kezelés során, hasmenés, puffadás, hányinger, hasfájás esetén.