Printed From:

Hurrá nyaralunk! Vagy mégsem?!

Nincs is rosszabb, mint amikor az egzotikus nyaralást, a várva várt hosszú, családi kikapcsolódást tönkre teszi mindenki rémálma, a hasmenés. Érdemes felkészülni utazás előtt, így elkerülhető, hogy a vakációra összeráncolt homlokkal emlékezzünk majd vissza. Nézzük a részleteket!

Az „utazási hasmenés” az a jelenség, amikor a távoli országok élelmiszereiben, italaiban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák, emésztőrendszeri gondokat okoznak, mely általában hányással, hasmenéssel jár. Ilyenkor lőttek a tervezett utazásnak, a látnivalóknak, strandolásnak, gyakorlatilag minden programnak, hiszen szálláshelyünk egy bizonyos helyiségétől nem tanácsos túl messzire távolodni. Különösen veszélyeztetett csoport a gyerekek, a kismamák, az idősek és a betegek. Őket kiemelten veszélyezteti a kiszáradás, de egy makkegészséges, életerős felnőtt is megsínyli, ha hasmenése van.

Mielőtt elindulnánk

A hasmenés nem csak gyakori és híg székletürítésből állhat, rosszabb esetben társulhat hozzá puffadás, erőteljes bélmozgás, bélszelek gyakori távozása, hányinger, hányás, láz, gyengeség, és fáradékonyság. Jól tesszük, ha utazás előtt információkat gyűjtünk úti célunk higiéniai körülményeiről, utánanézünk, hogy például iható-e a csapvíz, hiszen nem minden országban olyan jó minőségű, mint Magyarországon. Attól függetlenül, hogy mit olvastunk az interneten, érdemes sérülékenyebb egészségi állapotú családtagjainknak itthonról vinni palackozott ásványvizet, és némi konzervet, porlevest is. Fejlődő országokban gyakrabban kaphatnak a turisták hasmenést, így ha ilyen helyre megyünk, akkor okvetlenül vigyünk mindenkinek elegendő tartós élelmiszert és vizet, esetleg olyan szalámit, felvágottat, ami hűtés nélkül is biztonságosan tárolható!

Miután megérkeztünk

Nyaralásunk, üzleti utunk hasmenésre esélyes helyszínén is van pár aranyszabály, amit be kell tartani, ha el szeretnénk kerülni az esetleges kellemetlen tüneteket. Köztudott, hogy a kórokozókat a sütés, főzés, forralás elpusztítja, ezért érdemes vízforralót, vagy valamilyen vízfertőtlenítésre alkalmas szert használni. Az éttermekben, is csak akkor fogyasszunk, ha az étel frissen készül, és forrón tálalják fel! A nagy hőségben nem ajánlatos nyers, vagy alig hőkezelt, tojást tartalmazó (pl. majonézes) ételt, mártásokat, süteményeket enni! Biztonsággal fogyaszthatóak viszont a palackozott, illetve a készítés közben felforralt italok.

Tippek:

Használjunk palackozott vizet még a fogmosáshoz is! Sokat tehetünk biztonságunkért azzal, ha minél gyakrabban kezet mosunk szappannal, illetve viszünk magukkal saját kéztörlőt, kézfertőtlenítő kendőt vagy folyadékot.

Ha mégis elkaptuk…

Már fennálló, hasmenést okozó fertőzés esetén is van segítség: a Normaflore Extra vagy Max Instant probiotikumok szedése mellett hamarabb fel lehet épülni a betegségből, ugyanis a bennük lévő jótékony baktérium segítségével ezek a vény nélkül kapható gyógyszerek helyreállítják az egészséges bélflórát. A kiszáradás elkerülése érdekében alkalmazása mellett sem szabad megfeledkezni a folyamatos és bőséges folyadékpótlásról. Utazásunk megelőző intézkedései közé érdemes beiktatni a sok ásványvíz mellé a Normaflore probiotikumcsalád tagjait, a gyermekek igényeinek megfelelő Normaflore Extrát vagy a kifejezetten felnőtt igényekre szabott Normaflore Max Instant probiotikumot.

 

SAHU.BCL.18.05.0293b (2018.07.21.)

Utolsó módosítás: 2019.06.06.