Printed From:

Időskori hasmenés

Számos betegség okozhat hasmenést, például fertőzés, ételmérgezés, ételallergia vagy akár gyulladásos bélbetegség is. Ha időskorút érint, még komolyabban kell kezelni, hiszen sokkal több kockázattal jár.

Az aktív életet élő felnőttek energiaszükségletéhez képest időskorban a szervezet energiaigénye lecsökken. Kevesebbet esznek, legtöbbször a kedvenceiket, ami egyoldalú táplálkozáshoz vezet. Szervezetük fogékonyabbá válik a különböző betegségeket illetően. Tény, hogy hasmenéses panaszokról idős emberek sokkal ritkábban számolnak be, mint székrekedésről, mégis, ha valamilyen oknál fogva ezzel a problémával szembesülnek, nagyon komolyan kell venni. Általában a hasmenéssel járó megbetegedés a szervezet nagymértékű folyadék-, elektrolit- és cukorveszteségéhez vezet, ami időskorban komoly következményekkel járhat.

Az idősebb emberek szervezete kevesebb vizet tartalmaz, mint a fiatalabbaké, szomjúságérzetük sokkal ritkábban jelentkezik. Hasmenés esetén – a megfelelő folyadékpótlás nélkül – hamarabb jelentkezhetnek a kiszáradás tünetei: fejfájás, hányinger, étvágytalanság, fáradékonyság, szédülés, szívritmuszavar, esetleg izomgörcs. Jellemző a sápadt, hűvös bőr, súlyosabb esetekben agyműködési zavarok léphetnek fel. A hasmenés okát tehát mielőbb ki kell deríteni, és az egészséges bélműködést a lehető legrövidebb idő alatt helyre kell állítani.

A problémát tovább nehezítheti, hogy az idősek sokszor egész egyszerűen elfelejtenek inni. Ebben a korban már egyéb meglévő betegségekkel is számolni kell, melyek befolyásolhatják a gyógyítás módját, lehetőségeit. Különösen veszélyeztetettek a vesebetegek, valamint a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők.

Fontos! Sokkos állapot vagy eszméletvesztés esetén azonnal orvost kell hívni az idős beteghez.

A lecsökkent étvágy, és az egyoldalú táplálkozás miatt fontos az idősek étrendjére odafigyelni. Ha kellőképpen változatosan étkeznek, szervezetük ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben. Jótékony, erősítő hatása lehet, ha minden nap fogyasztanak gabonaféléket, gyümölcsöket, zöldségeket, húsféléket és tejtermékeket is. Nem elhanyagolhatóak a száraz hüvelyesek, az olajos magvak, és természetesen a folyadékok. Változatos és megfelelő energiatartalmú étrenddel biztosítható a megfelelő vitamin- és ásványianyag-szükséglet is.

Hasmenés esetén a bélflóra egyensúlya felborul, melynek helyreállításában nyújthat segítséget a Normaflore Extra. Fő összetevője a Bacillus clausii probiotikus baktérium, ami támogatja a hasznos baktériumok szaporodását, és gátolja a kórokozó mikroorganizmusok növekedését, így hatékonyan és természetes módon védi, illetve állítja helyre a bélflóra egyensúlyát. A Normaflore Extra kétszeres hatóanyag mennyiséget tartalmaz a Normaflore 2 milliárd Bacillus clausii-t tartalmazó szuszpenzióhoz képest, megkönnyítve ezzel az adagolást és a bevételt, hiszen akár már napi egy ampulla is elég lehet.

SAHU.BCL.16.09.0340o (2017.07.18.)

Utolsó módosítás: 2017.07.18.