Printed From:

Miért okozhat hasmenést az antibiotikum, és mit tehetünk ellene?

Az antibiotikum-kúrák szabályai már sokaknak ismerősek lehetnek, hiszen gyakran hangoztatott téma manapság a recept alapján történő gyógyszerszedés fontossága, az előírt mennyiségek betartása, a kezelés szükséges ideig történő fenntartása stb.

Arról is sokszor esik szó, hogy az antibiotikumok károsíthatják bélflóránkat, és hasmenést okozhatnak.  De mit is jelent ez pontosan, miért alakul ki, és mit tehetünk ellene? Következő cikkünk e témába nyújt részletes betekintést.

Az antibiotikummal kezelt betegek közel 20-30%-a szenved hasmenéses tünetektől, mely azért alakul ki, mert az antibiotikumok a bél normál mikroflóráját károsítják. A bélrendszer mikroflórája grammonként 1011 baktériumot tartalmaz, és belőlük egy olyan élő ökoszisztémát formáz, mely a külső károsító hatások ellen is képes megvédeni testünket. Az antibiotikumok ennek az ökoszisztémának a felépítését és működését károsítják, és így a hasmenést okozó mikroorganizmusok elszaporodását teszik lehetővé.

Ahhoz, hogy ezek a hasmenést okozó mikroorganizmusok ne szaporodhassanak el, tehát a bélflóra épségét megőrizhessük, a megelőzésre kell hangsúlyt fektetnünk. Nagyon fontos tudnunk, hogy nem elég utólag észbe kapnunk, amikor a hasmenéses tünetek már megjelentek, hiszen a bélflóra károsodása könnyen bekövetkezhet, és számos szövődménnyel járhat együtt, például a szervezet védekező-képességét tekintve. Ezért lényeges, hogy elejét vegyük a hasmenéses tüneteknek, és megóvjuk bélflóránkat.

A probiotikumok képesek arra, hogy megelőzzék a hasmenéses tüneteket, melyek az antibiotikumos kezelésből fakadó bélflóra-károsodásból erednek. A probiotikumok fenntarthatják tehát az egészséges folyamatokat, és ezáltal meggátolják a káros kórokozók elterjedését a bélrendszerben. A probiotikus készítmények által nyújtott védelem hatékonysága és annak mechanizmusa esetenként változik, és attól is függ, hogy a termék pontosan milyen összetétellel rendelkezik, vagyis milyen baktériumokat, vagy gombákat tartalmaz az adott készítmény.

A Normaflore probiotikum a különlegesen ellenálló Bacillus clausii hatóanyagának köszönheti azt, hogy képes ellenállni a gyomorsavnak és az emésztőenzimeknek, így épségben leér a bélflórába, és ott fejti ki jótékony hatását, ahol kell. A Bacillus clausii spórái feltételezhetően az emberi bél normál flórájához tartoznak, így a Normaflore természetes úton segíthet fenntartani az egészséges bélflóra működését. A tudományosan igazolt hatékonyságú Normaflore 4 irányú védelmet biztosít antibiotikum-kúra esetén:

megelőzi az antibiotikum okozta bélflóra károsodást
csökkenti a hasmenés kialakulásának esélyét
helyreállítja a bélflóra egyensúlyát
hozzájárulhat a szervezet védekezőképességéhez.

Mivel antibiotikum-kúra esetén védelemre és megelőzésre van szükség, ezért érdemes előre gondolkodnunk, és már az antibiotikumos kezelés első napján megkezdeni a probiotikum szedését is. A Normaflore általi védelemben nem fogunk csalódni, hiszen tudományos vizsgálatok igazolják hatékonyságát.

Ahhoz, hogy megfelelő prevenciót biztosítsunk hasmenés ellen antibiotikum-kúra esetén, feltétlenül fontos, hogy a Normaflore probiotikumot a betegtájékoztatóban előírtaknak megfelelően szedjük.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

SAHU.BCL.16.09.0340d
Lezárás dátuma: 2016.12.13.

Utolsó módosítás: 2016.12.14.