Printed From:

Miért okozhat hasmenést az antibiotikum, és mit tehetünk ellene?

Az antibiotikum-kúrák szabályai már sokaknak ismerősek lehetnek, hiszen gyakran hangoztatott téma manapság a recept alapján történő gyógyszerszedés fontossága, az előírt mennyiségek betartása, a kezelés szükséges ideig történő fenntartása stb.
Arról is sokszor esik szó, hogy az antibiotikumok károsíthatják bélflóránkat, és hasmenést okozhatnak.  De mit is jelent ez pontosan, miért alakul ki, és mit tehetünk ellene? Következő cikkünk e témába nyújt részletes betekintést.

Az antibiotikummal kezelt betegek közel 5-25%-a szenved hasmenéses tünetektől, mely azért alakul ki, mert az antibiotikumok a bél normál mikroflóráját károsítják. A bélrendszer mikroflórája grammonként 1011 baktériumot tartalmaz, és belőlük egy olyan ökoszisztémát formáz, mely segíthet megvédeni testünket a külső károsító hatások ellen. Az antibiotikumok ennek az ökoszisztémának a felépítését és működését károsítják, és így a hasmenést okozó mikroorganizmusok elszaporodását teszik lehetővé.

Ahhoz, hogy ezek a hasmenést okozó mikroorganizmusok ne szaporodhassanak el, tehát a bélflóra épségét megőrizhessük, a megelőzésre kell hangsúlyt fektetnünk. Nagyon fontos tudnunk, hogy nem elég utólag észbe kapnunk, amikor a hasmenéses tünetek már megjelentek, hiszen a bélflóra károsodása könnyen bekövetkezhet, és számos szövődménnyel járhat együtt, például a szervezet védekező-képességét tekintve. Ezért lényeges, hogy elejét vegyük a hasmenéses tüneteknek, és megóvjuk bélflóránkat.

A Normaflore képes arra, hogy megelőzze a hasmenéses tüneteket, melyek az antibiotikumos kezelésből fakadó bélflóra-károsodásból erednek. Így fenntarthatja tehát az egészséges folyamatokat, és ezáltal meggátolja a káros kórokozók elterjedését a bélrendszerben. A probiotikus készítmények által nyújtott védelem hatékonysága és annak mechanizmusa esetenként változik, és attól is függ, hogy a termék pontosan milyen összetétellel rendelkezik, vagyis milyen baktériumokat, vagy gombákat tartalmaz az adott készítmény.

A Normaflore probiotikum a különlegesen ellenálló hatóanyagának, a Bacillus clausii spórának köszönheti azt, hogy képes ellenállni a gyomorsavnak és az emésztőenzimeknek, így épségben leér a hatás helyére és ott aktív, vegetatív formává alakulva fejti ki jótékony hatását, ahol kell. A Bacillus clausii feltételezhetően az emberi bél normál flórájához tartozik, így a Normaflore természetes úton segíthet fenntartani az egészséges bélflóra működését. A tudományosan igazolt hatékonyságú Normaflore 4 irányú védelmet biztosít antibiotikum-kúra esetén:

megelőzi az antibiotikum okozta bélflóra károsodást
csökkenti a hasmenés kialakulásának esélyét
helyreállítja a bélflóra egyensúlyát
hozzájárulhat a szervezet védekezőképességéhez.

Mivel antibiotikum-kúra esetén védelemre és megelőzésre van szükség, ezért érdemes előre gondolkodnunk, és már az antibiotikumos kezelés első napján megkezdeni a probiotikum szedését is.
Ahhoz, hogy megfelelő prevenciót biztosítsunk hasmenés ellen antibiotikum-kúra esetén, feltétlenül fontos, hogy a Normaflore probiotikumot a betegtájékoztatóban előírtaknak megfelelően szedjük.

 

SAHU.BCL.18.05.0269 (2018.06.01)