Printed From:

Hogyan védjük bélflóránkat egzotikus nyaralás, utazás során?

Vigyázzunk egészségünkre nyaralás, világjárás közben is! Nemcsak az antibiotikum szedésnek, hanem a külföldi nyaralásoknak is vannak aranyszabályai. Ezeket főként akkor érdemes betartani, ha az úti célunkra a miénktől eltérő higiénés kultúra és feltételek jellemzőek. Ilyenkor ugyanis olyan mikroorganizmusok juthatnak az emésztőrendszerbe, amelyek képesek arra, hogy a bélflóránk egyensúlyát felborítsák. Ez kellemetlen hasi panaszokhoz vezethet, s így tönkreteheti a legjobbnak ígérkező nyaralást is. A bélflóra-károsodást okozó mikroorganizmusok például nem megfelelően előkészített étel vagy ital útján jutnak a szervezetbe. A legveszélyesebbek lehetnek a nyers vagy félig sült húsok, halak vagy tojás, saláták, nem pasztőrözött tejtermékek és a csapvíz.

Néhány egyszerű és alapvető szabály betartásával elkerülhetjük azt, hogy a kellemesre tervezett utazás rémálommá váljon!

 1. Mindenekelőtt tartsuk be az általános higiénés rendet! Minden étkezés előtt alaposan mossunk kezet!
 2. Kizárólag jól átsült, átfőtt ételeket együnk! Forró égövi tájon ne vegyünk ételt utcai árusoktól, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megfelelőek a higiéniai feltételek, nem hűtik kellőképpen az ételt, vagy épp nem forrósítják fel azt.
 3. A zöldségeket és a gyümölcsöket csak alapos mosás után és hámozva fogyasszuk!
 4. Biztonsággal fogyaszthatóak a palackozott, illetve a felforralt italok. Ajánlott a fogmosáshoz is palackozott vizet használni.
 5. Tartsuk szem előtt az angol közmondást: „Boil it, cook it, peel it or forget it!”, azaz „Forrald fel, főzd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!”

A külföldön összeszedett hasmenés kiváltó oka nagyon sokféle mikroorganizmus (vírus, baktérium) lehet. Az enyhe lefolyású hasmenéseket leggyakrabban vírusok és baktériumok okozzák, de a betegségek felénél valójában nem azonosítható a kiváltó kórokozó típusa.

bélflóra-károsodás tünetei általában már az utazás alatt jelentkeznek, de az is előfordul, hogy a hazatérés után kezdődnek. Olyan panaszok léphetnek fel, mint a hányinger, hányás, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés, láz, gyengeség, fáradékonyság. Általában egy héten belül, kezelés nélkül is gyógyul, az esetek kisebb hányadában azonban ennél tovább is elhúzódik. A hasmenéssel járó betegségek kezelésekor a legfontosabb, hogy megelőzzük a kiszáradást, ezért gyorsan pótolnunk kell az elveszített vizet, sót, cukrot. Súlyos esetekben és az adott kórokozótól függően antibiotikummal történő kezelés is indokolt lehet. Ezért a néhány nap alatt nem szűnő panaszok, vagy magas láz, véres széklet esetén forduljunk orvoshoz!

A bélflóra-károsodás helyreállításában természetes segítséget nyújtanak a probiotikumok. Ezek a jótékony baktériumok benépesítik az emésztőcsatornánkat, így a kórokozók kisebb eséllyel tudnak ott megtelepedni és a bélflóra egyensúlyát felborítani. Ha nem voltunk kellően elővigyázatosak, és nem sikerült elkerülnünk a fertőzést, akkor hasznosak a probiotikumok, hiszen nagyban előmozdítják a bélflóra regenerálódását. Külföldi utazás előtt érdemes tehát a bőröndünkbe probiotikus gyógykészítményeket is csomagolni!

Egzotikus nyaralások alkalmával sokan alkoholtartalmú italokkal próbálják elkerülni a hasmenéssel járó fertőzést, mert úgy gondolják, hogy így fertőtlenítik az emésztőcsatornát. Valójában az alkohol (és koffein) nagyon veszélyes lehet, hiszen csak növeli a hasmenés során esetlegesen fellépő kiszáradás esélyét. Az italozást sem érdemes tehát túlzásba vinni nyaraláskor, prevencióra hivatkozva. Az all-inclusive nyaralások egyik veszélye például éppen a megnövekedett alkohol-fogyasztásban keresendő, mely növeli az utazással összefüggő fertőzések kialakulásának esélyét.

Praktikus segítség a gondtalan nyaraláshoz

Miért az ellenálló Normaflore probiotikumokat válasszuk hasmenés esetén?

 • Magyarországon az egyetlen baktériumalapú, klinikai vizsgálatokkal igazolt, gyógyszer-minősítésű probiotikumcsalád
 • Segítik a bélflóra helyreállítását
   • vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzések okozta károsodás esetén
   • antibiotikum-kezelések során.
 • A bennük található egyedi, jótékony baktériumtörzsek spórái ellenállnak a gyomorsavnak,sértetlenül érik el az alsóbb bélszakaszt.
 • Ellenállnak a hőnek 50 °C-ig, így sem a tárolás, sem a bevétel (pl. forró tea vagy tápszer) során előálló hőhatás nem csökkenti hatékonyságukat.
 • A Normaflore 2 milliárd spórát tartalmazó szuszpenzió már csecsemőkortóladható, várandósok és szoptatós édesanyák is szedhetik.
 • A Normaflore 2 milliárd spórát tartalmazó szuszpenzió természeteshatóanyagot tartalmaz, valamint tisztított vizet. A készítményt tejcukor érzékenyek, diabéteszesek és gluténérzékenyek is szedhetik.

 

SAHU.BCL.18.05.0293b (2018.07.21.)

 

 
 

 

Ismerje meg,mi a bélflóra szerepe, mi károsítja a bélflórát, melyek a bélflóra károsodásának tünetei, mit tehetünk a bélflóra védelme, valamint helyreállítása érdekében, melyek afokozott veszélyforrások, mire kell figyelni strandolás során. Ismerje meg a gyermekek belső védelmi rendszerét.

Utolsó módosítás: 2018.07.25.