Printed From:

Mikor számít kórosnak a hasmenés, mikor kell orvoshoz fordulni?

A hasmenés kellemetlen jelenség, mely a mindennapi tevékenységeinket gyakran nehézkessé teheti, gondoljunk csak egy hosszú utazásra, vagy egy teendőkkel zsúfolt munkanapra.

Habár a hasmenés mögött legtöbbször nem állnak komoly problémák, kisebb-nagyobb kellemetlenségek elé nézhetünk, ha folyton a mellékhelyiséget kell látogatnunk. A tünet megjelenésekor ezért is elsődleges szempont, hogy a problémára megoldást találjunk, a bélflóra állapotát helyreállítsuk, melyben a Normaflore probiotikum hathatós segítséget nyújthat.

Becslések szerint évente 2 milliárd hasmenéses eset fordul elő világszerte, melyből a fejlődő országokban 1.9 millió fő 5 év alatti gyermek hal meg, megfelelő orvosi segítség hiányában.

A hasmenésnek számos oka lehet, és ezek a kiváltó okok súlyosság szempontjából igen széles spektrumon mozognak. Ide tartoznak például a fertőzések, gyomorrontás, influenza, allergiás reakciók, cukorbetegség, különböző bélbetegségek, ételmérgezés, antibiotikum szedése vagy más gyógyszer által kiváltott mellékhatások, daganatos megbetegedések, tápanyag felszívódási zavarok, bélflóra károsodás, habituális okok stb.

A fenti – korántsem teljes – felsorolásból egyértelműen látszik, hogy a hasmenéses tünetet kiváltó betegség feltárása még a szakemberek számára is nehézséget okozhat, és bizonyos tünetek jelentkezésekor elengedhetetlen, hogy orvoshoz forduljunk egészségünk megőrzése érdekében.

A probléma forrásának szempontjából fontos, hogy akut, tartós vagy krónikus hasmenésről van-e szó.

Az akut hasmenés pár óráig, esetleg néhány napig tart. A főbb irányelvek alapján akkor beszélhetünk erről, ha három vagy több alkalommal laza, híg széklet jelentkezik 24 óra leforgása alatt, azonban tüneteink két hétnél tovább nem tartanak.

A tartós hasmenés időtartama több mint 14 nap, de kevesebb, mint négy hét és a székelés gyakran az éjszakai órákban is előfordulhat.

A krónikus hasmenés 4 hétnél is tovább húzódhat, és egyes esetekben egészen komoly betegségekre vezethető vissza.

A hasmenést ráadásul sok esetben olyan kellemetlen tünetek is kísérhetik, mint a puffadás, véres széklet, láz, hasi fájdalom és görcsök.

Érdemes tehát orvoshoz fordulnunk, amennyiben:

  • a hasmenés két napnál tovább tart,
  • a kiszáradás veszélye áll fenn (jelei: szomjúság, szájszárazság, kiszáradt bőr, vizelés hiánya vagy kritikus mértékűre csökkenése, súlyos gyengeség, szédülés, fejfájás, elszíneződött vagy sötét vizelet),
  • hányinger vagy hányás akadályozza az elvesztett folyadék pótlását,
  • erős hasi és/vagy végbélfájdalmak gyötrik,
  • véres székletet tapasztal,
  • magas láza van,

vagy ha egzotikus, tengerentúli utazásból visszatérve észleli a fenti jeleket. Gyermekek esetében a hasmenés különösen veszélyes lehet, hiszen gyors kiszáradáshoz vezethet, ezért ilyenkor a fokozott figyelem és a gyors orvosi diagnózis elengedhetetlenné válik.

Amikor szakember segítségét kérjük, általában a kórtörténet felvételével indul a hasmenéses tünet

SAHU.BCL.16.09.0340m (2017.07.18.)

Mikor szedjek probiotikumot? Antibiotikumos kezelés során, hasmenés, puffadás, hányinger, hasfájás esetén.