Printed From:

Rota vírus és egyéb gyerekkori fertőzések

A hasmenéssel járó fertőzések a gyermekkor velejárói, elkerülni ezeket szinte lehetetlen. A tünetek korai felismerésével és a betegség pontos kezelésével lerövidíthető annak lefolyása, de a megelőzésre is érdemes figyelmet fordítani.

Mikor beszélünk hasmenésről?

Hasmenés esetén naponta három, vagy több alkalommal tapasztalunk gyermekünknél székletürítést, állománya hígul, vizessé válik. A gyomor-és bélrendszeri fertőzés hátterében általában valamilyen vírus, baktérium, vagy parazita áll. A kórokozók szennyezett ivóvízzel, érintkezés során – gyermekközösségekben különösen – és nem megfelelően tárolt vagy elkészített étellel juthatnak be a szervezetbe.

A hasmenés okozói

  • Vírusok – rota-, calici- és adenovírus Gyermekközösségben igen gyakori, rendkívül könnyen terjed. Családon belül a tünetek általában pár nap alatt megszűnnek, ám csecsemőknél fokozottan veszélyes az esetleges kiszáradás miatt. Magyarországon külön kérhető és az oltási rendbe könnyen beilleszthető a rotavírus elleni védőoltás. A vakcina szájon át, cseppek formájában beadható gyógyszer, melynek beadása hat hónapos korig javasolt.
  • Baktériumok – szalmonella, E.coli törzsek, Campylobacter, Yersinia, Clostridium difficile Szennyezett, nem megfelelően kezelt étellel juthatnak a szervezetbe. Nyáron különösen jellemző a szalmonella baktériumok által okozott, akár tömeges ételmérgezés. Ezt általában tojás vagy tojással készült ételek okozzák.
  • Paraziták – Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium Szennyezett ivóvízben és természetes vizekben találhatunk különféle parazitákat. Az általuk okozott fertőzés lefolyása meglehetősen változatos: lehet tünetmentes, de előfordulhat akár több mint két hétig elhúzódó hasmenés is.

Tünetek és kezelés

Fertőzések esetében általában a görcsös hasi fájdalmat rövid időn belül hasmenés követi. Láz, émelygés, étvágytalanság, hányás, testsúlycsökkenés, vagy kiszáradás társulhat hozzá kísérő tünetként. Az első és legfontosabb feladat ilyen esetben a kiszáradás megelőzése, ennek érdekében nagy mennyiségű folyadékot kell itatni gyermekünkkel, még akkor is, ha nem szeretné. Többször kínáljunk neki kisebb mennyiségű folyadékot, legjobb a tiszta víz, ásványi anyag tartalma miatt. A megfelelő folyadékbevitelt követheti a táplálékbevitel. A hiányállapotok megelőzése érdekében fontos a táplálást mielőbb megkezdeni. Fontos: a csecsemőt nem szabad koplaltatni, a szoptatást mindenképpen folytatni kell.
Az olyan probiotikumok, mint például a Normaflore, ilyen esetben is segíthetnek: megrövidítik a hasmenés időtartamát, gyorsítják a bélflóra regenerációját és enyhítik a tüneteket.

Kórokozók a környezetünkben – mire figyeljünk?

A hasmenést kiváltó fertőzések gyorsan és könnyen terjednek, főként gyerekközösségben (bölcsőde, óvoda, iskola, játszótér, játszóház). Gyakorlatilag bármi közvetítheti, ami érintkezett a kórokozókkal, így például a gyermek játékai is.

Néhány alapszabály:

  • gyakori és alapos kézmosással sokat tehetünk a fertőzés elkerülése érdekében
  • a beteg gyermeket semmiképpen ne vigyük közösségbe
  • a konyhai és fürdőszobai felületeket fertőtlenítő szer alkalmazásával tartsuk tisztán
  • a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan mossuk meg
  • a nyers húst vásárlás után lehetőleg azonnal tegyük be a hűtőszekrénybe, vagy készítsük el
  • ne hagyjuk romlandó ételeinket szobahőmérsékleten állni
  • ne engedjük gyermekünket természetes vizekből, köztéri kútból inni
Utolsó módosítás: 2016.03.22.