Printed From:

A bélflóra-károsodás egyéb tünete esetén: hányinger, hasfájás

Mai rohanó életünkben a stressz az életünk mindennapos részévé vált. Szorító határidők a munkahelyen, magánéleti problémák, kimerültség. Gyakran ezek a problémák okozói lehetnek egy igen kellemetlen tünetnek: a hasfájásnak.

A hasfájás okai szerteágazóak. Egy gyulladás, a vérellátás zavara, de akár egy daganat is felelős lehet a kellemetlen hasfájás kialakulásáért. Megjelenési formája szerint is több típusát különböztetjük meg: görcsös, tompa, égető, hirtelen megjelenő vagy lassan erősödő, gyorsan múló és tartós, helyhez kötött vagy kisugárzó hasfájás.

A hányás és a hányinger oka számos betegség és állapot lehet. A hányinger hátterében gyakran fertőzés, ételmérgezés áll, ritkábban a bélműködés leállása, a hasüregi szervek gyulladása vagy a hashártya irritációja okozza. Kialakulhat a hányinger idegrendszeri okok (agyhártyagyulladás), kinetikus érzékenység (hajózás), vagy mérgezés, túlzott alkoholfogyasztás kapcsán is. Egészséges terheseknél a terhesség első harmadában is gyakran előfordul a hányinger és lelki okok is kiválthatják. A hányinger rendszerint a hányást előzi meg, de nélküle is előfordulhat. Fertőzés, ételmérgezés esetén néhány órán, esetleg egy-két napon belül megszűnik. Mindenkor fontos, hogy folyadékbevitelről gondoskodjunk, elkerüljük a kiszáradást. Az akut tünetek elmúltával pedig segíthet, ha a bélflórát erősítjük.

Utolsó módosítás: 2016.03.22.