Printed From:

A bélflóra-károsodás további tünete esetén: haspuffadás

Egy-egy nagyobb lakomára és a gyorsan bekapkodott falatokra bélrendszerünk teltségérzettel, felfúvódással, görcsös hasi fájdalmakkal, úgynevezett haspuffadással válaszolhat. Erről a témáról nem szívesen beszélünk, azonban óriási fontossággal bír, főleg akkor, ha egészségünk és általános jó közérzetünk forog kockán.

A puffadást meg kell különböztetni a has duzzanatától. Ez utóbbi oka lehet például a hasüregben felhalmozódó folyadék, vagy az egyes szervek megnagyobbodása. A haspuffadás gyakori panasz, tulajdonképpen fokozott gázképződésről van szó a gyomor-bélrendszerben, és többnyire fokozott gázürítéssel, úgynevezett flatulenciával is jár. Szubjektív rossz érzést, teltségérzetet, feszülést, néha görcsöket okoz. A puffadás oka rendszerint a táplálék nem megfelelő emésztése, a stressz, a nem megfelelő életmód. A haspuffadás kellemetlen, de nem veszélyes tünet, sokszor életmódbeli változtatásokkal (pl. diétával) jól orvosolható.

Mi okozhat haspuffadást?

Evés, ivás közben természetes folyamat, hogy kis mennyiségű levegő jut a gyomrunkba. Azonban ha kapkodva, gyorsan eszünk, túl sok levegőt nyelhetünk, amely haspuffadásos panaszokat okozhat. A túl sok szénsavas ital fogyasztása után annak lebontásakor CO2 keletkezik, amely normál esetben a bélfalon át felszívódva a tüdőn keresztül távozik. Azonban ha túl sok gáz képződik, szintén haspuffadáshoz vezethet.

Emésztés során a vékonybélben meg nem emésztett táplálék a vastagbélbe jutva baktériumok által bontódik le. A lebontási folyamat gázképződéssel jár, az így képződött bélgáz is kellemetlen, haspuffadásos tüneteket okozhat.

Mit tehetünk haspuffadás ellen?

Az erőteljes felfúvódáson, puffadáson könnyen tudunk segíteni, ha tudatosan figyelünk az egyenletes légzésre, és az ennivaló alapos megrágására. A jó hasi légzés serkenti továbbá az emésztést, és jótékonyan hat beleinkre is. A jó hasi légzés során ugyanis a rekeszizmunk is dolgozik, ami segíti, hogy a hasüregben légzésről-légzésre változzon a nyomás. Ezért figyeljünk arra, hogy a belégzésnél jó mélyre szívjuk a levegőt – mintha a hasunkba akarnánk beszívni – kilégzésnél pedig arra, hogy laposodjon a hasunk – mintha a hasunkból akarnánk kipréselni a levegőt. Ritkán előfordul, hogy a haspuffadás komolyabb betegségre utal, vagy gyógyszeres kezeléssel függ össze. Ilyen kezelés lehet az antibiotikum-kúra, ami a bélflóra és bélműködés károsodásával, ennek következményeként különböző tünetek jelentkezésével, többek között haspuffadással járhat. Ilyen esetekben érdemes a probiotikus készítmények használata, melyek segíthetnek visszaállítani a bélflóránk egészséges egyensúlyát és segítenek a kellemetlen haspuffadás legyőzésében. Ne feledjük! Tartós problémákkal forduljunk kezelőorvosunkhoz, hogy tisztázhassuk a tünetek okát!

Mikor szedjek probiotikumot? Antibiotikumos kezelés során, hasmenés, puffadás, hányinger, hasfájás esetén. Tájékozódjon termékeinkről és árainkról.

Utolsó módosítás: 2016.03.22.