Printed From:

A probiotikumok útja a szervezetben, avagy a probiotikus élelmiszerek

A probiotikumok a szervezetbe probiotikus élelmiszerek vagy speciális probiotikus készítmények révén juthatnak.
Bizonyos élelmiszerek egészségre gyakorolt jótékony hatását már régebb óta ismerjük. A probiotikus élelmiszerekben általában lakto- és bifidobaktériumok probiotikus tulajdonságú fajtái vannak. Ahhoz, hogy az egészségre gyakorolt kedvező hatásukat érvényesíteni tudják, a bennük lévő probiotikus baktériumoknak élve kell elérniük az emésztőrendszer alsóbb részét. A gyomor savas közege (normálisan 1-2 közötti pH) azonban jelentős akadályt képez az előtt, hogy a baktériumok élve elérjék a bél alsóbb szakaszát, ugyanis az extrém savas közegben jelentős mennyiségben elpusztulnak. Hogy az elfogyasztott probiotikus baktériumoknak mekkora része éri el a bél alsóbb szakaszát, az jelentősen befolyásolja az adott élelmiszer egészségre gyakorolt jótékony hatását. Ez azonban több tényezőtől függ.

Egy 2008-as tanulmány arra világított rá, hogy a joghurtok kevésbé képesek a bennük lévő probiotikus törzsek gyomorban történő túlélését elősegíteni, mint például a sovány Cheddar sajt. A joghurtban lévő L. casei száma rövid időn belül drasztikusan csökken a gyomor savas közegében: 30 perc elteltével 2-es pH mellett számuk a tízmillió baktérium/gramm joghurt mennyiségről 10 baktérium/gramm joghurtra csökken, azaz a gyomor savas közegét csak minden egymilliomodik L. casei élte túl. Míg a Cheddar sajt esetén ugyanaz a kiindulási mennyiség 120 perc elteltével tízezer/g sajtra csökkent – a gyomorsav támadását minden ezredik L. casei élte túl. A másik gyakori, az élelmiszerekben lévő probiotikus baktérium a bifidobaktérium. Ezek gyomorsav túlélő képessége azonban nagyban függ attól, hogy melyik törzs található meg az adott készítményben. Bizonyos törzsek esetében a bejutó bifidobaktériumok egy milliomod része, mások esetében egy százaléka képes 2-es pH mellett élve túljutni a gyomron. A legjobban teljesítő baktérium esetén a túlélőképesség nagyban függ a gyomor pH-jától: igen savas esetben (pH=1) csak minden egymilliomodik, savas esetben (pH=2) minden századik, míg enyhén savas (pH=3) esetben 80%-uk képes volt túlélni. A gyomor jellemzően azonban 1-2-es pH-jú.

Léteznek azonban nem élelmiszer probiotikus készítmények is. Ezek magas koncentrációban tartalmaznak probiotikus baktériumokat. Ezek között vannak olyanok, amelyek olyan speciális probiotikus baktériumot tartalmaznak, amelyek képesek túlélni a gyomor savas közegét. A Bacillus clausii például a gyomor savas közegét (pH=2) 100%-ban túléli, így a bevitt mennyiség teljes egészében élve éri el a bél alsóbb részeit, hogy ott kifejtse jótékony hatását.

Bővítse tudástárát, tudja meg, mik a probiotikumok, mi a probiotikumok útja a szervezetben, melyeka probiotikus készítmények típusai, miért veszélyesek az antibakteriális termékek. Segítséget kaphat ahhoz, hogyan válasszon probiotikumot, és megtudhatja, mik azok a prebiotikumok. Mikor szedjek probiotikumot?

Utolsó módosítás: 2016.03.22.