Printed From:

A probiotikus készítmények típusai

Vény nélküli kapható probiotikus gyógyszerek (Magyarországon például a Normaflore)

  • más néven OTC (=nem vényköteles gyógyszer) probiotikumok
  • ezek a készítmények mind gyógyszerészeti minőségűek, azaz: előállításukat, hatásosságukat és biztonságosságukat gyógyszerészeti hatóság ellenőrzi, illetve a készítmény hatásosságát és biztonságosságát humán klinikai vizsgálatok bizonyítják

Táplálék-kiegészítők a probiotikus készítmények között

  • más néven probiotikus étrend-kiegészítők
  • ezek a készítmények már nem gyógyszerészeti minőségűek, azaz: előállításukat és biztonságosságukat az élelmiszer-hatóság ellenőrzi
  • csak kis hányaduk esetében végeznek valamiféle humán klinikai vizsgálatot, így hatásosságuk és biztonságosságuk nem minden esetben bizonyított (a dobozon jelzett hatásosság sokszor nem az adott készítménnyel történt vizsgálatból származik: így nem garantált, hogy az eltérő baktériumszám és alkalmazási mód ellenére a készítmény ugyanazt a hatást váltja ki, és ugyanolyan biztonságos)
  • általában alacsonyabb baktériumszámot tartalmaznak

Probiotikumot tartalmazó ételek, mint probiotikus készítmények

  • más néven probiotikus joghurtok
  • a bennük lévő probiotikum mennyisége nem állandó és általában alacsony
  • az egészséges táplálkozás részei, rendszeres, hosszabb ideig tartó napi használatuk segíti az egészség és a jólét megőrzését, de általában nem alkalmasak a bélflóra egyensúlyának hatékony és gyors helyreállítására.

Azonban a probiotikumok nem csak használatukban, de a bennük lévő mikroorganizmusok tekintetében is eltérnek egymástól. A táplálék-kiegészítők és a probiotikus ételek mindegyike Lactobacillusok és/vagy Bifidobacteriumok tejtermékekben előforduló törzseit tartalmazzák, míg a gyógyszerek általában speciális probiotikus törzseket (például Bacillus clausii baktériumot) tartalmaznak.

A betegségek alkalmával ezért fontos tisztában lennünk a probiotikumok sokszínűségével. Komolyabb esetekben már nem elégséges a joghurt vagy a kefir, hanem csak a vény nélkül kapható probiotikumok nyújthatnak megfelelő védelmet számunkra. A táplálék-kiegészítők, illetve a probiotikus ételek pedig a mindennapi életünket tehetik könnyebbé.

Bővítse tudástárát, tudja meg, mik a probiotikumok, mi a probiotikumok útja a szervezetben, melyeka probiotikus készítmények típusai, miért veszélyesek az antibakteriális termékek. Segítséget kaphat ahhoz, hogyan válasszon probiotikumot, és megtudhatja, mik azok a prebiotikumok. Mikor szedjek probiotikumot?

Utolsó módosítás: 2016.03.22.