Printed From:

Antibakteriális termékek: hatékonyak vagy károsak

Azt már gyerekkorunkban is megtanuljuk, hogy a kézmosás a legjobb módja a különféle fertőzések elkerülésének. Manapság divatossá váltak az úgynevezett antibakteriális termékek között a szappanok, amelyek azt ígérik számunkra, hogy velük könnyebben felvehetjük a harcot a kórokozók ellen. De valóban így van ez? Ha minden alkalommal antibakteriális szappannal mosakszunk, akkor tényleg védettebbek és tisztábbak leszünk?
Kutatók azt állítják, hogy nem! Sőt, arra figyelmeztetnek, hogy az antibakteriális termékek, tisztálkodószerek többet árthatnak, mint amennyit használnak.

Az elmúlt években több kutatócsoport is megvizsgálta az antibakteriális anyagokat is tartalmazó tisztálkodó szereket, melynek végén meglepő eredmény született: a vizsgálatokban kiderült, hogy az antibakteriális szappanok összetevői nem csak a káros kórokozókat pusztítják el, de a hasznosakat is. Megbontják a bőr természetes és egészséges flóráját, így megfelelő táptalajt biztosítanak a különféle fertőzéseknek, illetve elősegítik a rezisztens baktériumok kialakulását. A probléma az antibakteriális szappanok mindennapos használatával az, hogy egyre több baktérium válhat ellenállóvá az antibakteriális szerekkel szemben. Hasonló ellenálló képesség alakulhat ki az antibiotikumokkal szemben is, ha indokolatlanul, vagy túl gyakran használjuk, és így később a gyógyszer akkor sem használ, amikor igazán szükség lenne rá.

Jelenlegi ismeretek szerint és a napjainkra jellemző használati szokások mellett az antibakteriális termékek használata nem akadályozza meg jobban a fertőzések kialakulását, mint egy hagyományos szappan, ugyanakkor a bőr normál flóráját károsíthatja. Ez pedig épp ellenkező hatást fog kiváltani: hosszú távon a kórokozók és a gombák elszaporodásához vezethet. Éppen ezért az antibakteriális termékek használata járványok esetén lehet hatásos, ha betartjuk azt, hogy egy-egy kézmosás legalább fél percig tartson. Ellenkező esetben elég egy hagyományos szappannal történő kézmosás is, hiszen a bőr normál flórája ebben az esetben kevésbé sérül és ez a flóra hatásos védelmet nyújt a kórokozók elszaporodása ellen.

A betegségek és fertőzések megelőzésnek legegyszerűbb módja az alapos kézmosás, melyhez elegendő egy normál szappan és meleg víz. A legfontosabb az, hogy ne feledkezzünk meg róla, különösen, ha nyilvános toalettet használtunk.

Bővítse tudástárát, tudja meg, mik a probiotikumok, mi a probiotikumok útja a szervezetben, melyeka probiotikus készítmények típusai, miért veszélyesek az antibakteriális termékek. Segítséget kaphat ahhoz, hogyan válasszon probiotikumot, és megtudhatja, mik azok a prebiotikumok. Mikor szedjek probiotikumot?

Utolsó módosítás: 2016.03.22.