HURRÁ NYARALUNK! VAGY MÉGSEM?

Egészségünk megőrzése érdekében a külföldi nyaralásoknak is vannak aranyszabályai. Ezeket főként akkor érdemes betartani, ha az úti célunkra a miénktől eltérő higiénés kultúra és feltételek jellemzőek. Ilyenkor ugyanis olyan mikroorganizmusok juthatnak az emésztőrendszerbe, amelyek képesek arra, hogy a bélflóránk egyensúlyát felborítsák. Ez kellemetlen bélrendszeri zavarokhoz vezethet és így tönkre teheti a legjobbnak ígérkező nyaralást is.

A bélflóra-károsodást okozó mikroorganizmusok például nem megfelelően előkészített étel vagy ital útján is a szervezetbe juthatnak. A legveszélyesebbek lehetnek a nyers vagy félig sült húsok, halak vagy tojás, saláták, nem pasztőrözött tejtermékek és a csapvíz1.

VÍZPARTI NYARALÁS, MEDENCÉS KIKAPCSOLÓDÁS

Akár a téli wellness hétvégék, akár a nyári strandolások tartogathatnak sajnos kellemetlen meglepetéseket a családnak; a medencék, tavak, tengerek vizében előfordulhatnak olyan fertőzések, amelyek bőrkiütéssel, szemölcshöz vezető fertőzéssel, orrnyálkahártya-, fül- vagy kötőhártya-gyulladással, akár vírusos hasmenéssel lephetik meg az egész családot2-3.

A fertőzéseket néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetjük

• Ha betegnek érezzük magunkat, mellőzzük a strandolást.

• Mindig próbáljuk elkerülni a fürdővíz lenyelését.

• A vízbe lépés előtt és a kijövetel után mindig zuhanyozzunk le4.

A hasmenéssel járó betegségek kezelésekor a legfontosabb, hogy megelőzzük a kiszáradást, ezért gyorsan pótolnunk kell az elveszített vizet, sót, cukrot. Súlyos esetekben és az adott kórokozótól függően antibiotikummal történő kezelés is indokolt lehet. Ezért a néhány nap alatt nem szűnő panaszok, vagy magas láz, véres széklet esetén azonnal forduljunk orvoshoz!5

SZABÁLYOK UTAZÁS ESETÉN

Néhány egyszerű és alapvető szabály betartásával elkerülhetjük azt, hogy a kellemesre tervezett utazás rémálommá váljon1.

HIGIÉNIA

Minden étkezés előtt alaposan mossunk kezet! Vigyünk magukkal saját kéztörlőt, kézfertőtlenítő kendőt vagy folyadékot!

ÉTELEK

Kizárólag jól átsült, átfőtt ételeket együnk! Forró égövi tájon ne vegyünk ételt utcai árusoktól!

ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS

A zöldségeket és a gyümölcsöket csak alapos mosás után és hámozva fogyasszuk!

VÍZ

Sok helyen nem megfelelő minőségű a csapvíz. A palackozott vizek mindig a legbiztonságosabbak, még fogmosáshoz is!

JÉG

Megint csak a vízre figyeljünk leginkább, hiszen akár fagyott állapotban is tud fertőzni fagylaltban vagy jégkockaként.

TÁMOGASD A BÉLFLÓRÁD UTAZÁS ALATT IS

Amikor utazást, egzotikus nyaralást tervezünk, gondoljunk arra is, hogy a számunkra szokatlan környezetben étellel, itallal, vízhasználattal vagy a higiénia hiánya miatt bélflóránk egyensúlya könnyen felborulhat. A Normaflore gyógyszerek képesek arra, hogy kiegészítő kezelésként segítsék a gyógyulást, és helyreállítsák bélflóránk egyensúlyát.

1Stanley L. Giddings, MD, A. Michal Stevens, MD, MPH, and Daniel T. Leung, MD, MSc: TRAVELER’S DIARRHEA https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4764790/ Letöltés ideje: 2019.03.02.
2von Suzani C, Hazeghi P.: Infections transmitted in swimming pools https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/186978 Letöltés dátuma: 2018.07.02.
3Centers for Disease Control and Prevention: Recreational Water Illnesses https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/rwi Letöltés dátuma: 2018.07.02
4Centers for Disease Control and Prevention: Steps of Healthy Swimming https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/steps-healthy-swimming
5Karin Leder: Advising travellers about management of travellers’ diarrhoea Volume 44, No.1, 2015 Pages 34-37. https://www.racgp.org.au/afp/2015/januaryfebruary/advising-travellers-about-management-of-travellers%E2%80%99-diarrhoea/ Letöltés ideje: 2018.06.28.

A Normaflore belsőleges szuszpenzió, Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió a Bacillus clausii 4 törzsének (O/C, N/R, SIN, T) spóráit tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszerek.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Opella Healthcare Commercial Kft.
1138 Budapest, Váci út 133. „E” épület, 3. emelet
TEL.: (+36 1) 505 0050
WEB: www.sanofi.hu
GYÓGYSZER- ÉS EGYÉB TERMÉKINFORMÁCIÓ:
(+36 1) 505 0055

MAT-HU-2200427 (2022.03.22)