MIKOR BESZÉLHETÜNK HASMENÉSRŐL?

Hasmenésről abban az esetben beszélhetünk, ha valakinek naponta háromnál többször van széklete, és az a megszokottnál hígabb.3

AKUT HASMENÉS

Ha három vagy több alkalommal laza, híg széklet jelentkezik 24 órán belül, de tünetek két héten belül elmúlnak.

TARTÓS HASMENÉS

A tünetek több mint 14 – 28 napig tartanak, és a székelés gyakran az éjszakai órákban is előfordulhat.

KRÓNIKUS HASMENÉS

4 hétnél tovább is elhúzódhat, és egyes esetekben egészen komoly betegségekre vezethető vissza.4

HOGYAN ELŐZZÜK MEG A HASMENÉST?

Érdemes a higiéniára fokozottan odafigyelni, hiszen minden, amihez a kezünkkel hozzáérünk tele lehet a hasmenést okozó kórokozókkal. Elég csak megdörzsölni a szemünket, vagy megnyálazni az ujjunkat és máris bejutnak a kellemetlen vírusok és baktériumok. Mossunk kezet gyakran és alaposan, különösen mosdóhasználat után. A konyhánk, fürdőszobánk tisztaságára mindig ügyeljünk otthonunkban, az élelmiszerekre vonatkozóan pedig tartsuk be az alábbiakat:

  • Csak biztonságos eredetű, jól átfőtt ételeket és megbízható helyről származó italokat fogyasszunk.
  • A gyümölcsöket, zöldségeket mindig alaposan mossuk meg, esetleg hámozzuk, mielőtt megennénk őket.
  • Ügyeljünk arra, hogy nyers ételekkel érintkező konyhai eszközeink (kések, vágódeszkák stb.) minden esetben alaposan tisztításra kerüljenek.
  • Tároljuk ételeinket biztonságos körülmények között, megfelelő hőmérsékleten, tiszta és fertőzésmentes helyen.

HASMENÉS OKAI

A hasmenéses betegségek az év bármely szakában jelentkezhetnek, hiszen azoknak nincsen igazi szezonjuk. A hasmenésnek számos oka lehet, mi a leggyakoribbakat mutatjuk most be.

ANTIBIOTIKUM-KÚRA

Az antibiotikumos kezelés hatására a bélben lévő baktériumok sokfélesége és száma is megváltozik, ez pedig hasmenést okozhat.

TUDJ MEG TÖBBET
VISSZATÉRÉS A KÖZÖSSÉGBE

Egy nyári szünet után a közösségekben elkerülhetetlenek a találkozások a kórokozókkal, amik sokszor hasmenéses tüneteket okoznak.

TUDJ MEG TÖBBET
UTAZÁS KÖZBEN

Utazáskor a nem megfelelően előkészített étel vagy ital útján a szervezetünkbe juthatnak a bélflóra-károsodást és ezzel hasmenést okozó mikroorganizmusok.

TUDJ MEG TÖBBET

HOGYAN SEGÍT A NORMAFLORE5?

Ma már tudjuk, hogy bélrendszerünk jó és rossz baktériumainak egyensúlya nem csak mindennapi közérzetünkre van hatással, de hosszú távon is kihathat szervezetünk működésére.

A Normaflore-ban5 lévő Bacillus clausii spórák milliárdjai segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.
A Normaflore5 tehát hozzájárul a kellemetlen hasmenéses tünetek megszűnéséhez és a bélrendszer egészségének megőrzéséhez.

FELNŐTTEK BÉLFLÓRÁJA

Bélflóránk elképesztően összetett, hiszen több tízbillió mikroorganizmus alkotja, legalább 1000 baktérium törzzsel és több mint 3 millió génnel.6

A bélflóra hozzájárul egyes vitaminok, mint a B- és K-vitamin előállításához.

Fontos szerepe van az immunrendszer támogatásában is, egyfajta gátat képez a kórokozókkal szemben, így segítve a szervezet védekezését, továbbá működése fontos az egészséges és kiegyensúlyozott emésztés fenntartásában is.7

TUDJ MEG TÖBBET

ELSŐSORBAN FELNŐTTEK SZÁMÁRA AJÁNLJUK

Bakteriális vagy vírus eredetű, gyomor-bélrendszeri fertőzés miatti akut hasmenés a Normaflore probiotikumban található Bacillus Clausii nevű jótékony baktériumok segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.

NORMAFLORE EXTRA

4 milliárd Bacillus Clausii spóra adagonként

  • Elsősorban felnőtteknek
  • Vény nélkül kapható gyógyszer
  • Napi egy adag elegendő

A Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió, négy fajta, többszörösen antibiotikum-rezisztens Bacillus clausii spórát tartalmaz adagonként. Ideális segítség az egész család számára: felnőtteknek, serdülőknek és gyerekeknek is akut hasmenés8, valamint antibiotikum kúra esetén.

ÉRDEKEL

SZERETNÉL TÖBBET TUDNI?

Hasznos cikkek, tanácsok, érdekességek, hogy egészségesebben, tudatosabban élj és gyógyulj.

1A NHS Inform: Diarrhoea https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/diarrhoea#causes Letöltés: 2018.06.27.
2L. V. McFarland: Diarrhoea associated with antibiotic use https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1914493/ Letöltés: 2019.06.20.
3Mark S. Riddle MD, DrPH Herbert L .Du Pont M D and Bradley A. Connor , MD : ACG Clinical Guideline: Diagnosis, Treatment, and Prevention of Acute Diarrheal Infections in Adults http://gi.org/wp-content/uploads/2016/05/ajg2016126a.pdf Letöltés: 2018.06.27.
4Dr. Bajor Judit, PTE KK I. Sz. Belgyógyászati Klinika: Hasmenéshez vezető okok és kezelésük Letöltés helye: http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/hasmeneshez_vezeto_okok_es_kezelesuk
Letöltés ideje: 2019.03.02.

5Normaflore belsőleges szuszpenzió vény nélkül kapható gyógyszer OGYI-T-10357/01 10 × 5ml, OGYI-T-10357/02 20 × 5ml, OGYI-T-10357/05 30 × 5ml, Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió vény nélkül kapható gyógyszer, OGYI-T-10357/06 10 × 5 ml, OGYI-T-10357/07 20 × 5 ml
6Baron S.: Medical Microbiology: Microbiology of the Gastrointestinal Tract Letöltés helye: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7670/ Letöltés ideje: 2020.07.24.
7Gut microbiata for health: Everything you always wanted to know about the gut microbiata | letöltés helye: https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/about-gut-microbiota-info/ letöltés ideje: 2020.07.23.
8Bakteriális vagy vírus eredetű gyomor-bélrendszeri fertőzés miatti akut hasmenés kiegészítő kezelésére.

A Normaflore belsőleges szuszpenzió, Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió a Bacillus clausii 4 törzsének (O/C, N/R, SIN, T) spóráit tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszerek.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Opella Healthcare Commercial Kft.
1138 Budapest, Váci út 133. „E” épület, 3. emelet
TEL.: (+36 1) 505 0050
WEB: www.sanofi.hu
GYÓGYSZER- ÉS EGYÉB TERMÉKINFORMÁCIÓ:
(+36 1) 505 0055

MAT-HU-2200334 (2022.03.21)