MIRE JÓ AZ ANTIBIOTIKUM?

Az antibiotikumokat bakteriális fertőzések kezelésére, megelőzésére használja a modern orvostudomány, mert bizonyos baktériumokat elpusztítanak, vagy gátolják szaporodásukat.

Ma az antibiotikumok a leggyakrabban felírt gyógyszerek. Az első antibiotikum a penicillin volt, amely a Penicillium notatum penészgomba terméke. Baktériumölő hatását Alexander Fleming ismerte fel 1928-ban, habár a penészgombák antibakteriális hatását jóval korábban is észrevették nomád, természeti népek. Felfedezése óta több mint 8000 antibiotikus hatású anyagot találtak vagy fejlesztettek ki a kutatók, de ezek közül csak nyolcvanat használnak gyógyszerként.

Mivel az antibiotikum legtöbbször nem csak a káros baktériumokat öli meg, vannak mellékhatásai is, így óvatosan kell alkalmazni. A leggyakrabban allergiák, láz, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, gombás fertőzés, hasmenés, és néha bélgyulladás kíséri az antibiotikum-kúrát1.

ANTIBIOTIKUM-KÚRA MELLÉKHATÁSAI

Az antibiotikumok a bennünk élő jótékony baktériumokat is elpusztíthatják, így a bélflóra egyensúlya felborul. Ennek következtében mellékhatásként leggyakrabban hasmenés, hányinger, emésztési zavar, hasi fájdalom vagy étvágytalanság jelenhet meg2.

ANTIBIOTIKUM SZEDÉSÉNEK SZABÁLYAI

Életünk során szinte mindannyian szedünk antibiotikumot, ezért nagyon fontos, hogy ilyen esetben betartsunk bizonyos szabályokat. Az antibiotikum szedésének 3+1 fontos szabálya a következő:

Antibiotikum szedése orvosi javallatra, orvosi konzultációt követően történjen.

Antibiotikum szedése mindig az orvos által előírt dózisban és kezelési időtartamban történjen.

Antibiotikum szedése mellett probiotikum alkalmazása is ajánlott.

Mindig be kell szedni az előírt antibiotikum-mennyiséget akkor is, ha már sokkal jobban érezzük magunkat3.

GONDOLKODJ ELŐRE ÉS ELŐZD MEG A HASMENÉST!

Amikor antibiotikumot szedünk, gondoljunk arra is, hogy bélflóránk védelméről is gondoskodnunk kell, hiszen így a gyomor- és bélrendszeri mellékhatások megjelenésének lehetőségét mérsékelhetjük. A Normaflore gyógyszerek képesek arra, hogy megelőzzék a hasmenéses tüneteket, melyek az antibiotikumos kezelésből fakadó bélflóra-károsodásból erednek.

1Dr. Arató András, Semmelweis Egyetem, I. Sz. Gyermekklinika - Metabolizmus | 2012 | 10. évfolyam 3. szám Az antibiotikum-kezeléshez társuló hasmenés megelőzése és kezelése Letöltés helye: http://metabolizmusonline.hu/ Letöltés ideje: 2022.03.31.
2WebMD: What Are Antibiotics? Letöltés helye: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-are-antibiotics#1 Letöltés ideje: 2020.07.24.
3Kivéve, ha nem várt mellékhatást, gyógyszerérzékenységet tapasztalsz. Ilyenkor keresd fel újra orvosodat!

A Normaflore belsőleges szuszpenzió, Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió a Bacillus clausii 4 törzsének (O/C, N/R, SIN, T) spóráit tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszerek.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Opella Healthcare Commercial Kft.
1138 Budapest, Váci út 133. „E” épület, 3. emelet
TEL.: (+36 1) 505 0050
WEB: www.sanofi.hu
GYÓGYSZER- ÉS EGYÉB TERMÉKINFORMÁCIÓ:
(+36 1) 505 0055

MAT-HU-2200428 (2022.03.22)