Egészségünk megőrzése érdekében a külföldi nyaralásoknak is vannak aranyszabályai. Ezeket főként akkor érdemes betartani, ha az úti célunkra a miénktől eltérő higiénés kultúra és feltételek jellemzőek. Ilyenkor ugyanis olyan mikroorganizmusok juthatnak az emésztőrendszerbe, amelyek képesek arra, hogy a bélflóránk egyensúlyát felborítsák. Ez kellemetlen hasi panaszokhoz vezethet, s így tönkreteheti a legjobbnak ígérkező nyaralást is. A bélflóra-károsodást okozó mikroorganizmusok például nem megfelelően előkészített étel vagy ital útján is a szervezetbe juthatnak. A legveszélyesebbek lehetnek a nyers vagy félig sült húsok, halak vagy tojás, saláták, nem pasztőrözött tejtermékek és a csapvíz.5
Néhány egyszerű és alapvető szabály betartásával elkerülhetjük azt, hogy a kellemesre tervezett utazás rémálommá váljon! 5
- Mindenekelőtt tartsuk be az általános higiénés rendet! Minden étkezés előtt alaposan mossunk kezet! Vigyünk magukkal saját kéztörlőt, kézfertőtlenítő kendőt vagy folyadékot!
- Kizárólag jól átsült, átfőtt ételeket együnk! Forró égövi tájon ne vegyünk ételt utcai árusoktól, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megfelelőek a higiéniai feltételek, nem hűtik kellőképpen az ételt, vagy épp nem forrósítják fel azt.
- A zöldségeket és a gyümölcsöket csak alapos mosás után és hámozva fogyasszuk!
- Biztonsággal fogyaszthatóak a palackozott, illetve a felforralt italok. Ajánlott a fogmosáshoz is palackozott vizet használni.
- Tartsuk szem előtt az angol közmondást: „Boil it, cook it, peel it or forget it!” 6, azaz „Forrald fel, főzd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!”